Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az embereket meg lehet győzni még arról is, hogy elkövettek egy fegyveres támadást

Posted by Suggestor - 2015. január 28. szerda

Hamis emlékképeket elő lehet idézni rossz interjútechnikával…

Bizonyítékok állnak rendelkezésre  egynéhány ártatlanul elítéltről, akiket olyan – helytelen – módon vallattak ki, hogy elhitték, és be is vallották, hogy elkövették a bűntényt, amivel megvádolták őket.

A Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogyan lehet ártatlan felnőtt embereket meggyőzni néhány óra alatt, hogy tinédzser korukban fegyveres támadást intéztek emberek ellen.

A kutatás vezetője, Julia Shaw   (Bedfordshire-i Egyetem, UK)  megmagyarázza, hogy a résztvevők internalizálták (‘belsővé tették’ – elfogadták) a sztorit, amit elmondtak nekik,  nagy részletgazdagsággal, kiszínezve a történetet, ami soha nem történt meg.

“Kutatásunk rámutat, mennyire könnyű fals emlékeket létrehozni egy bűntényről a rendőrségen, miközben valódi emlékképnek tűnik. Nem kell más, mint a résztvevőknek létre kell hozniuk egy gazdagon részletezett fals emléket, amihez elég 3 óra, barátságos interjú-környezetben, ahol az interjúkészítő ‘bedob’ néhány hamis részletet, és rossz memória feltáró technikát használ.”

A Brit Columbia Egyetemen végezték a kísérletet. Engedélyt kaptak az egyetem hallgatóinak szüleivel való kapcsolatfelvételre, megkérték őket, töltsenek ki egy kérdőívet, amely a hallgató 11 – 14 éves korának eseményeit kérdezi le, olyan részletességgel, amilyennel csak lehetséges. Megkérték a szülőket, tartsák titokban a kérdéseket és a válaszokat.

Ezután kiválasztottak 60 hallgatót, akik soha, semmiféle bűnténybe nem keveredtek, majd háromszor 40 perces interjút készítettek velük.

Az első interjúban a kutató két eseményt mesélt el a hallgatónak, ami úgymond megtörtént vele tizenéves korában – ezek közül csak az egyik volt igaz.  A hamis esemény rendőrségi ügyben végződött egyeseknél (támadás, fegyveres támadás, lopás).  Másoknál a hamis történet érzelmi jellegű volt, sérülés, kutyatámadás, nagy összeg elvesztése.

Fontos tudni, hogy a hamis történetben volt néhány valódi részlet abból az időből – amit a szülő kérdőívéből vettek.

A kísérlet résztvevőit arra kérték, adjanak magyarázatot arra, mi is történt a két esetben. Amikor nehezen tudták megmagyarázni a hamis esetet, az interjúkészítő biztatta őket, próbálják csak meg valahogy. Ha speciális emlékező stratégiát alkalmaznak, több részletet tudnak felszínre hozni – mondták nekik.

A második és a harmadik interjúban újra felkérték a hallgatókat, emlékezzenek vissza mindenre, amire csak tudnak a valódi és a hamis  esettel kapcsolatban.

Az eredmény meghökkentő volt.

A harminc hallgatóból, akiknek azt mondták, hogy bűntényt követtek el  tizenévesen, 21-en, vagyis a hallgatók 71 százalékánál kialakult a bűntény elkövetésének hamis tudata. Húsz hallgató közül, akiknek azt mondták, hogy támadással vádolták őket (fegyveres vagy fegyver nélküli támadással) , 11-en részletes, kimunkált hamis emlékképpel szolgáltak…

Hasonló volt az arány az emocionális eseményeknél is – 76,6 százalékuknál kialakult a fals memória.

Ugyanúgy részletek  jutottak az eszükbe, meggyőződésüknek adtak hangot, hogy megtörtént, élénken emlékeztek mind a két típusú hamis eseménynél.

A kutatók azon töprengenek, vajon a részletek valódisága tette ezt? Akkori barát neve például, amit a szülők adtak meg, elegendő volt hozzá, hogy hihetővé váljon.

“Ilyen körülmények között a természeténél fogva esendő, részekből összerakó emlékezés könnyen építhet fals emlékeket, elképesztően reálisakat.”

“Ez a kutatás arról szól, hogy a legtöbben közülünk képesek részletgazdag fals emlékeket gyártani érzelmekkel összefüggő és bűntényhez kapcsolódó eseményekről.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/afps-pcb011515.php

2 hozzászólás a “Az embereket meg lehet győzni még arról is, hogy elkövettek egy fegyveres támadást”

  1. Sándor said

    Ez brutális. Minden rendőrségi eljárás arra épül, hogy a tanúk és az elkövetők is emlékeznek arra, ami történt, évekkel később is. A Döglött akták krimisorozat jól illusztrálja ezt. Természetesen abban is és a valódi eljárásokban is sokszor felmerülnek ugyanazok a kérdések és még ha nem is “irányított kérdések”-ről van szó, akkor is, eszerint a kutatás szerint ezekből “igaz” válaszok adódnak majd. És ezeket minden hazugságvizsgáló képesség és hazugságszakértő is igaznak fogja tartani.

  2. uniohid said

    Hát, ez szomorú : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: