Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt a program: figyel minket, miközben számítógépezünk, okostelefonozunk

Posted by Suggestor - 2015. január 29. csütörtök

A Rochester Egyetem kutatói kifejlesztettek egy alkalmazást, ami képes bármely, kamerával rendelkező számítógépet vagy okostelefont a használója mentális egészségének – vagy érzelmi állapotának – állandó megfigyelésére használni. A program, amelyet Jiebo Luo ismertetett az austini Mesterséges Intelligencia konferencián, alkalmas arra, hogy a ‘szelfiket’ elemezze.

Luo magyarázata szerint “ez a program csak csöndben figyeli a viselkedésünket, miközben mi számítógépezünk, ahogy szoktunk. Észre sem lehet venni, nem kívánja, hogy a használója megmondja, mit érez, nem kell neki semmi extra információ, nem kell felvenni extra felszerelést.”

Például, a felhasználó szívverését úgy tudja mérni, hogy monitorozza a homloka színének igen parányi változását. (Egyéb adatokat – pl. hol van a felhasználó – nem szerez meg a telefonról.)

A kutatók csak a videókból nyernek adatokat, azokat elemzik: szívfrekvencia, a pislogás szaporasága, a pupilla átmérője, a fej mozgása. De emellett azt is elemzik, amit a felhasználó posztol a Twitteren, és azt is, amit olvas. Továbbá milyen gyorsan halad az olvasásban, milyen gyorsan gépel, az egeret milyen sűrűn használja.

Nem azonos súllyal esnek latba azonban az adatok: nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, amit a felhasználó ír, mint amit olvas, mert az a gondolatainak és érzéseinek közvetlen kifejezése.

A program kipróbálására 27 önkéntest választottak ki, és “valódi üzeneteket küldtek nekik, emocionális tartalommal, hogy érzelmeket keltsenek bennük.” Majd összevetették a monitorozással szerzett információt a kísérleti személyek saját maguk által bevallott érzelmeiről, hogy megtudják, mennyire jó a program, valóban azt mutatja-e, amit a felhasználók éreznek.

A program egyelőre annyit tud megállapítani, hogy pozitív, semleges vagy negatív-e az érzelem. Luo azt mondja, reméli, extra érzékenységet is hozzá tudnak adni, megtanítják majd jobban definiálni az érzelmeket, például a negatív érzelemről megállapítani, harag-e vagy szomorúság. Egyelőre csak ez a bemutató program létezik, de hamarosan elkészül az alkalmazás, ami tudatosítja a felhasználóban érzelmi ingadozásait.

Luo tudatában van annak, hogy a program, ami az egyén mentális egészségéről vagy jól-létéről nyújt információt, etikai problémákat vet fel. Hiszen ennek az alkalmazásnak a használatával “tulajdonképpen arra ad engedélyt, hogy folyamatos megfigyelés alatt álljon. De a rendszer egyedül a felhasználó számára van kitalálva, és nem oszt meg adatokat senki mással, hacsak a felhasználó nem engedélyezi.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/uor-mhm012815.php

3 hozzászólás a “Itt a program: figyel minket, miközben számítógépezünk, okostelefonozunk”

  1. uniohid said

    “…kamerával rendelkező számítógépet …” !

    • Sándor said

      Ma már minden laptopban van beépített kamera a képernyő felett. És amikor egy program telepítésekor nagyvonalúan arra kattintunk, hogy “Elfogadom a feltételeket”, akkor lehet, hogy ennek a használatát is engedélyeztük. Ki olvasott el ilyen felhasználói szerződést, akár csak egyet is, az elmúlt egy évben? Azt gondolom, nagyon kevesen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: