Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A zöld tea megöli a daganatsejteket, megkíméli az egészségeseket

Posted by Suggestor - 2015. január 30. péntek

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az epigallokatekin-3-gallát – az EGCG – , ami a zöld teában található, elpusztítja a szájrák sejtjeit anélkül, hogy károsította volna az egészséges sejteket, de a kutatók nem értették a mikéntjét.

A Penn State Egyetem kutatói rájöttek, hogy az EGCG egy olyan folyamatot indít be a sejtek mitokondriumában, amely a ráksejtek halálához vezet.

“Az EGCG a mitokondriumra hat, a mitokondriális károsodás pedig olyan ciklust indít be, amely még több kárt okoz a sejtben, amíg a sejt el nem pusztul programozott sejthalállal. Úgy látszik, az EGCG reaktív oxigén species kialakulását hozza létre a ráksejtekben, ami károsítja a mitokondriumot, amire a mitokondrium még több reaktív oxigén species termelésével válaszol” – mondja Joshua Lambert professzor.

Ahogy ez a folyamat folytatódik, a ráksejtek csökkentik az antioxidáns gének kifejeződését, tovább csökkentve a védelmet. “Úgyhogy kikapcsolódik a védelmi mechanizmus, amikor az EGCG ezt az oxidatív stresszt okozza.”

Az EGCG azonban nem okoz ilyen reakciót normális sejtekben, sőt, azoknak inkább növekszik a védekező képességük.

A kutatók egészséges emberi száj-sejteket és rákos szájsejteket vizsgáltak, hogy meghatározzák, miben tér el az EGCG hatása a rákos sejtekre.

Az EGCG a zöld teában nagy mennyiségben található polifenol, amit olyan koncentrációban alkalmaztak, amennyi a nyálból kimutatható egy zöld tea rágógumi elrágása után.

A kutatók időről időre ellenőrizték a sejtekben az oxidatív stresszt. “Mértük a mitokondrium működését, az oxidatív stresszt, és láttuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

Egy fehérje, a sirtuin3 – SIRT3 – volt a folyamat főszereplője.

“A mitokondrium működésében is és az antioxidáns védelemben is fontos szerepet játszik a sirtuin3 a szervezetben. Az az elképzelés, hogy az EGCG szelektíven hat a ráksejtekre: kikapcsolja a sirtuin3 fehérjét a ráksejtekben, míg a normális sejtekben bekapcsolja, esetleg alkalmazható több más rosszindulatú daganat esetében is.”

A következő lépés az állatkísérlet lesz, és ha a tesztek és az embereken végzendő kipróbálás eredményesnek mutatkozik, remélhetőleg kifejlesztenek egy daganat-ellenes szert, amelynek nem lesz káros mellékhatása.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/ps-gti012815.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: