A piros szőlő és a vörösbor az emlékezetet is karban tartja
Posted by Suggestor - 2015. február 6. péntek
Ashok Shetty, a Texas A&M Egészségtudományi Egyetem professzora már hosszabb ideje tanulmányozza a resveratrol tulajdonságait, egy antioxidánsét, amely a piros szőlő héjában található. (Ugyanez az antioxidáns megtalálható még a vörösborban, a földimogyoróban és néhány bogyós gyümölcsben.)
A resveratrolt a szívbetegség megelőzésére ajánlják széles körben, de a professzor és csapata szerint kedvező hatással van a hippokampuszra, amely a memória, a tanulás és a hangulat területe.
Mivel az embereknek az első fiatalságuk elmúltával csökkennek a kognitív képességeik, a resveratrol alkalmas lehetne az emlékezőképesség kezelésére is idősebb korban. Sőt, a súlyos neurodegeneratív állapotokban, mint az Alzheimer-kór is hasznát lehetne venni.
“A kutatás eredménye lenyűgöző volt” – jegyezte meg Shetty professzor. “Míg a nem-kezelt patkányok (amelyek nem kaptak resveratrolt), a térbeli tanulási képességüket nagyjából megtartották ugyan, de az új ismeretek megszerzésében lényegesen rosszabbul teljesítettek 22-25 hónapos korukra, a resveratrollal kezelt patkányoknak a térbeli tanulási képességük is és a memóriájuk is javult.”
Az új idegsejtek képződése nagyjából megduplázódott a kezelés hatására – a kontroll állatokhoz képest. A resveratrollal kezelt patkányoknál emellett az agyi vérellátás, a vérátáramlás is javult, és csökkent a hippokampusz krónikus gyulladása.
“Kutatásunk bizonyítja, hogy resveratrollal javítani lehet a memóriát és a hangulati funkciót idősebb korban” – érvelt a professzor.
Most olyan kutatásra készül, hogy alacsonyabb dózisban, a táplálkozás részeként, hosszabb időn át adagolva a resveratrolt, el tudnak-e érni hasonló eredményeket az idős agynál.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/tau-cfi020415.php
Vélemény, hozzászólás?