Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A piros szőlő és a vörösbor az emlékezetet is karban tartja

Posted by Suggestor - 2015. február 6. péntek

Ashok Shetty, a Texas A&M Egészségtudományi Egyetem professzora már hosszabb ideje tanulmányozza a resveratrol tulajdonságait, egy antioxidánsét, amely a piros szőlő héjában található. (Ugyanez az antioxidáns megtalálható még a vörösborban, a földimogyoróban és néhány bogyós gyümölcsben.)

A resveratrolt a szívbetegség megelőzésére ajánlják széles körben, de a professzor és csapata szerint kedvező hatással van a hippokampuszra, amely a memória, a tanulás és a hangulat területe.

Mivel az embereknek az első fiatalságuk elmúltával csökkennek a kognitív képességeik, a resveratrol alkalmas lehetne az emlékezőképesség kezelésére is  idősebb korban. Sőt, a súlyos neurodegeneratív állapotokban, mint az Alzheimer-kór is hasznát lehetne venni.

“A kutatás eredménye lenyűgöző volt” – jegyezte meg Shetty professzor. “Míg a nem-kezelt patkányok (amelyek nem kaptak resveratrolt), a térbeli tanulási képességüket nagyjából megtartották ugyan, de az új ismeretek megszerzésében lényegesen rosszabbul teljesítettek 22-25 hónapos korukra, a resveratrollal kezelt patkányoknak a térbeli tanulási képességük is és a memóriájuk is javult.”

Az új idegsejtek képződése nagyjából megduplázódott a kezelés hatására – a kontroll állatokhoz képest. A resveratrollal kezelt patkányoknál emellett az agyi vérellátás, a vérátáramlás is javult, és csökkent a hippokampusz krónikus gyulladása.

“Kutatásunk bizonyítja, hogy resveratrollal javítani lehet a memóriát és a hangulati funkciót idősebb korban” – érvelt a professzor.

Most olyan kutatásra készül, hogy alacsonyabb dózisban, a táplálkozás részeként, hosszabb időn át adagolva a resveratrolt, el tudnak-e érni hasonló eredményeket az idős agynál.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/tau-cfi020415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: