Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az e-cigaretta ártalmas helyettesítője a cigarettának

Posted by Suggestor - 2015. február 7. szombat

Az e-cigaretta kigőzölgése és ízesítőanyagai ártalmasak a tüdősejtekre, mert szabad gyököket tartalmaznak és gyulladást keltenek a tüdőszövetben, írják a University of Rochester kutatói a PLOS ONE folyóiratban.

Az e-cigaretta veszélyessége akkor kezdődik, amikor a fűtőeleme aktiválódik. A fűtőelem arra való, hogy egy folyékony oldatot aeroszollá alakítson át, amely a cigarettafüstöt utánozza. A belélegzett gőzökben nehézfémek és más rákkeltő anyagok vannak, méghozzá nanorészecskék formájában, amelyek mélyen behatolnak a tüdőszövetbe, a sejtekbe, a véráramba.

Az Irfan Rahman professzor vezette kutatás azt is kimutatta, hogy egynémely ízesítő anyagok (főként a fahéj) tovább mérgezik a tüdőt. A laboratóriumban az emberi tüdősejteken, amelyeket e-cigaretta aeroszoloknak tettek ki, különféle gyulladásos markereket fedeztek fel. Az e-cigarettának kitett egereken úgyszintén.

“Vezető orvoscsoportok, szervezetek, tudósok nagyon aggódnak amiatt, hogy semmiféle korlátozás és szabályozás nincs az e-cigarettákkal kapcsolatban” – jelentette ki Rahman. “Kutatásunk megerősítette, hogy az e-cigaretta jelentős egészségkockázatot hordoz. Minden egyes nap egy új e-cigaretta termék jelenik meg, anélkül, hogy tudnának egészségkárosító hatásáról.”

Rahman laboratóriuma nemrégiben arról is beszámolt, hogy a mérgező fémek és a szabad gyökök, amelyek az e-cigaretta belégzésekor jutnak be a tüdőbe, egészségkockázatot jelentenek – nem csak az e-cigaretta élvezője számára, hanem a vele egy légtérben levők számára is.

Elégtelenek az adatok arra nézve, mennyire segít az e-cigaretta leszokni a dohányzásról.

A szakértők úgy vélik, különösen a 18 év alatti fiatalok számára lehet vonzó az e-cigaretta: dohányozhat, társadalmilag elfogadható formában. A gyerekek és a tizenévesek számára olyan e-cigaretta ízesítőket árusítanak, amelyek az ízlésüknek megfelelnek: gyümölcs, desszert, cukorka aromájúak, és könnyen beszerezhetők online vagy benzinkutaknál.

A gyártók elégedettek, mert az e-cigaretta egészségesebb a cigarettánál, a fogyasztók pedig ‘viszik, mint a cukrot’, az USA-ban már 1 milliárd dollár fölött van az eladás.

Az a mostanában elterjedt szokás, hogy csöpögtetnek a folyadékból az e-cigire, vagyis a cigaretta fűtőelemére csöppentenek a folyadékból, ahelyett, hogy az újratölthető kamrát használnák, abban tartanák a folyadékot. Így a dohányos ütősebb inhalálószert kap, és ráadásul könnyebben cserélheti az ízeket, a márkát vagy a nikotintartalmat. Valószínűleg, a csepegtetéssel nagyobb adagban kapja a mérgeket is.

Rahman megjegyzi: amíg a gyártók nem közlik az összes összetevőt, amit fölhasználnak az e-cigarettához és az e-folyadékhoz, addig csak korlátozott információval rendelkezhetünk az e-cigaretta emberi és környezeti egészségre való veszélyességéről.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uorm-evf020615.php

10 hozzászólás a “Az e-cigaretta ártalmas helyettesítője a cigarettának”

 1. Szerintem a “Respect” kifejezés itt valószínűleg nem a hozzászólásnak szólt inkább az névtelenségért való elnézés kérést nyugtázta! 😀

 2. torzonborz said

  Amennyiben a magánblog írását és címét egy az egyben, kontroll nélkül, a Magyar Orvosi Kamara átveszi, akkor igenis nem mindegy, hogy mit és milyen címmel közölnek.
  Avagy az a meggyőződése, hogy inkább a több mint 400 mérgező anyagot tartalmazó cigarettát, melyből ötvennél több rákkeltő, szívja a dohányzásról leszokni nem akaró vagy nem tudó saját és környezete egészségének további kockáztatásával?

  A dohányzással, ne a friss hegyi levegővel tessék összehasonlítani, melynél számos tanulmány szerint legalább 95%-al kevésbé ártalmas!
  “Granted, it’s 100 times lower than cigarette smoke, but it’s still a high number of free radicals that can potentially damage cells.” mondja még az e-cigaretta mellett nem igazán elkötelezett Thomas Sussan doktor is. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150204144519.htm Amúgy valós e-cigaretta használattal és az egerek emberhez képest (70kg) 1750x kisebb súlyának és valós légköbméter figyelembevételével nem erre az eredményre jutottak volna…

  Jó és hasznos, hogy az e-cigarettával kapcsolatos vizsgálatok végre érdemben foglalkoznak a jelenlegi készülékekkel, hiszen ezek az eredmények is segítik a továbbfejlesztését, ártalomcsökkentését. Az viszont nem járja, hogy gazdasági vagy személyes érdekből az ártalomcsökkentésben és a dohányzásról való leszokásban betölthető szerepét hangzatos, megtévesztő szalagcímekkel elfedjék. Ennél már az EU (HATÁLYOS!) direktívája és a WHO is elismerőbb.

  Itt találhatnak számos anyagot, mely segíthet az objektív eligazodásban https://www.facebook.com/groups/436496076479010/

  • Névtelen said

   Hogy a Magyar Orvosi Kamara mit vesz át és mit nem az nem a blogoló felelőssége-szerintem.

   Azon kívül ez itt egy nonprofit blog, nem látok rajta reklámot, nem akar Nekünk eladni semmit, csupán saját látásmódján keresztül próbál rávilágítani néhány érdekes vagy sokkoló dologra.Mondom a SAJÁT LÁTÁSMÓDJÁN KERESZTÜL. Akinek nem tetszik nem muszáj olvasni mivel saját magát sem reklámozza. Én legalábbis a puszta a véletlennek köszönhetem azt, hogy szerencsés vagyok olvasni a cikkeket.

   Ha már ennyire szívén viseli az emberek egészségét akkor talán ugyanilyen vehemenciával felléphetne olyan, az interneten sokkal nagyobb ismertséggel rendelkező portálok ellen (remélem megfelelően használom a kifejezést), amelyek emberek tömegeit (sajnos a legsebezhetőbbeket) tévesztik meg mindenféle csodaszerek csodálatos gyógyhatásait hirdetve, és eladják nekik jó pénzért.

   Valamiért azonban az az érzésem Önt konkrét érdekek fűzik az e-cigaretta projekthez, ezért ez a felháborodás. 😀

   • Elnézést , hozzászólásomat természetesen nem névtelenül kívántam elküldeni!

   • uniohid said

    Respect !

   • torzonborz said

    Ki mint él, úgy ítél….. Önnek és a respektálójának bármennyire hihetetlen, semmilyen anyagi érdekem nem fűződik az e-cigarettához.
    Személyes érdek viszont igen! Saját tapasztalatom és e témában szerzett ismereteim. El sem tudja képzelni, hogy valaki több évtizedes dohányzás után, az e-cigaretta segítségével a cigarettát több mint három éve letéve, annak társadalmi és egészségügyi kérdéseivel foglalkozzon, mások épülésére, ellenszolgáltatás nélkül?
    A dohányzással kapcsolatos felelősség mindannyiunké, ártalmának csökkentése mindenkit érint, hiszen a passzív dohányzás is számos ember életét veszélyezteti.
    Szerencsére néhányan ezt felfogják és törekednek a dohányzás ártalmainak csökkentésére. Önnek is, ahogy e cikk címadójának, az átvevő MOK-nak, az OEFI hivatalnokainak, az EMMI-nek, a törvényhozóknak megvan e témában a saját felelőssége, hogy idő előtt évente 24000 honfitársuk ne távozzon.
    Mai friss, ropogós, figyelmébe ajánlom: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/32 és egy majdnem kétéves, magyar viszonylatban korrekt tájékoztatás Mucsi doktortól: http://videoklinika.hu/2013-7-4_csak_semmi_fustolges_ezert_jobb_az_elektromos_ciginel_a_sopipa/

 3. Az nem baj ha egy magánblog az ember saját meggyőződését tükrözi. Na ne már… hogy még ezt is cenzúrázzuk! A nano részecskéknél rosszabbat aligha lehet a tüdőbe juttatni!

 4. torzonborz said

  Köszönöm felém tett kis lépését és örömmel venném, ha az objektív tájékoztatás jegyében ezt is megosztanák http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/02/12/a-marathon-not-swings-and-roundabouts-the-evidence-on-e-cigarettes/ a magyar érdeklődőkkel és az orvostársadalommal.

 5. Suggestor said

  “A belélegzett gőzökben nehézfémek és más rákkeltő anyagok vannak, méghozzá nanorészecskék formájában, amelyek mélyen behatolnak a tüdőszövetbe, a sejtekbe, a véráramba.”
  Sajnálom, hogy nem értünk egyet. Vegye figyelembe, kérem, a fenti idézetet is.
  De – hogy tegyek egy lépést Ön felé, a címből kiveszem a ‘kifejezetten’ szót, véleményem ellenére.

 6. torzonborz said

  A cikk magyar címe KIFEJEZETTEN FÉLRETÁJÉKOZTATÓ, melyet sem az eredeti cikk címe sem tartalma semmivel sem indokol. (E-cigarette vapors, flavorings, trigger lung cell stress) Amennyiben a következő mondat alapján (As the debate continues on that point, a new University of Rochester study suggests that e-cigarettes are likely a toxic replacement for tobacco products) adták a címet, az egyértelműen félretájékoztatás. Egy új University of Rochester tanulmány azt sugallja, hogy az e-cigaretta valószínűleg mérgező helyettesítője a dohánytermékeknek szöveg nem ok ilyen címadásra, ebből nem következik “Az e-cigaretta kifejezetten ártalmas helyettesítője a cigarettának” cím. Ez félretájékoztatás, a cigarettát letenni akarók elbizonytalanítása.
  Kérem a cikk címének törlését és egy normális, a tényeknek megfelelő cím megfogalmazását.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: