Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kókuszvaj és a testedzés kombinációjával csökkenthető a vérnyomás

Posted by Suggestor - 2015. február 10. kedd

A kókuszvajról bebizonyosodott, hogy ‘szupertáplálék’: javítja az agyműködést, segít a fogyásban, és most hozzátehetjük, hogy a magas vérnyomást is gyógyítja, az által, hogy visszanyeri a vérnyomás saját, belső természetes szabályozását (a baroreflex szenzitivitását*).

A brazil Paraiba Szövetségi Egyetem kutatói azt feltételezték, hogy a napi kókuszvaj-fogyasztás az edzés mellett helyre fogja állítani a baroreflex szenzitivitását és  csökkenti az oxidatív stresszt – ez pedig a vérnyomás csökkenését vonja maga után.

Spontán magas vérnyomásos patkányokon kísérleteztek, kókuszvaj táplálékkiegészítőt kaptak és edzésprogramot, amivel sikerült a testsúlyukat csökkenteni – szemben azokkal a patkányokkal, akik csak sós vizet kaptak, és nem vettek részt öt hetes tréningen.

A kísérletekből kiderült, hogy a kókuszvaj is és az edzés is – külön-külön – kimutathatóan csökkentette a vérnyomást.

De csak a kettő kombinációja volt képes a vérnyomást normálissá tenni. Ami azzal magyarázható, hogy a baroreflex érzékenysége (ami természetes módon szabályozza a vérnyomást) megnőtt, és emellett csökkent az oxidatív stressz a vérben, a szívben és az aortában.

“Eredményünk kapóra jön, mert a kókuszvaj jelenleg igen népszerű, szupertáplálék. Sportolók is és a nagyközönség is fogyasztja, már mint azok, akik az egészséges életmódot követik” – magyarázza Dr. Valdir de Andrade Braga, az írás egyik szerzője. “A kókuszvajnak a  magas vérnyomásban való felhasználásával egy újabb kedvező tulajdonságot adhatunk az előnyök hosszú listájához.”

“A következő lépésben klinikai vizsgálatokat indítunk, hogy bizonyítsuk a hatásosságot magas vérnyomásos embereken is.”

A beszámoló a kutatásról az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism (Alkalmazott Fiziológia, Táplálkozás és Metabolizmus) tudományos folyóiratban jelent meg.

* “A baroreflex, vagy baroreceptor reflex a test homeosztatikus mechanizmusainak egyike. Feladata a vérnyomás szabályozása. A szabályozás negatív feedback mechanizmussal történik, mely során a megnövekedett vérnyomás reflexesen csökkenti a szívritmust, így csökkentve a vérnyomást. Hasonlóképpen, a csökkent vérnyomás hatására a szívritmus és így a vérnyomás is növekedni kezd.” (http://www.mrns.hu/index.php?page=content/fogalomtar.php&action=ph&phID=20)

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/csp-bhb020915.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A kókuszvaj és a testedzés kombinációjával csökkenthető a vérnyomás”

  1. uniohid said

    “A kókuszvajnak a magas vérnyomásban való felhasználásával egy újabb kedvező tulajdonságot adhatunk az előnyök hosszú listájához.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s