Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Váratlan, gyors súlynövekedés bélbaktérium-átültetés következtében

Posted by Suggestor - 2015. február 11. szerda

Egy nőt – újra meg újra visszatérő Clostridium difficile fertőzése miatt – széklet-átültetéssel kezeltek, sikeresen. Ám a túlsúlyos donortól kapott széklettől a transzplantációt követően elhízott.

A mikrobióta transzplantáció a széklettel a visszatérő Clostridium difficile fertőzésnek ígéretes kezelési módja. Ez a betegség olyan súlyos hasmenést okoz, hogy az állapot egyes esetekben életveszélyes lehet. Mint a fenti esetből kitetszik, az orvosok jobb, ha kerülik túlsúlyos donor kiválasztását.

További érdekfeszítő kérdéseket vet föl az írás a bélbaktériumoknak az anyagcserében betöltött szerepéről.

A széklet-transzplantáció idején, 2011-ben az asszony 32 éves volt, stabilan 62 kilogrammot nyomott, testtömeg indexe (BMI) 26 volt. A donor az asszony teljesen egészséges, de túlsúlyos tinédzser lánya volt. 16 hónappal később az asszony 77,1 kg lett, 33-as BMI-vel, és az orvosilag felügyelt diéta és edzésprogram dacára sem csökkent a súlya. Három évvel a transzplantáció után a nőnek már 80,3 kg volt a súlya, 34,5 BMI-vel, és jelenleg is elhízott.

“Mindegyre azt kérdezzük magunktól, mi volt abban az átültetett székletben, a ‘jó’ baktériumoknak hogy lehetett ilyen negatív hatásuk az asszony anyagcseréjére” – mondja Colleen R. Kelly (Brown University), aki az esettanulmányt írta.

Hasonló tapasztalatokat már közzétettek állatkísérletekről: bélbaktériumok átültetése elhízott egérből normál súlyú egérbe a zsírszövetet jelentősen megnövelte. Az eset, illetve az állatkísérletek adatainak fényében Kelly azt ajánlja, figyeljenek a donor megválasztásánál, ne legyen túlsúlyos.

Az asszony esetében azonban nem a széklet-transzplantáció az egyetlen lehetséges magyarázata a súlynövekedésnek. A C. difficile fertőzése kezelése mellett többféle antibiotikumot is kapott a Helicobacter pylori fertőzésére, de oka lehet a súlynövekedésnek az is, hogy végre megoldódott a C. difficile fertőzése, de lehetnek genetikai okai, a betegségével járó stressz vagy az életkor. Bár azelőtt soha nem volt elhízva.

A tanulmányt kísérő szerkesztőségi cikkben Ana A. Weil és Elizabeth L. Hohmann (Massachusetts General Hospital) a következőket fűzik hozzá a tanulmányhoz:

“A széklet-transzplantció alapos vizsgálata előmozdítja tudásunk gyarapodását a bélbaktériumok biztonságos kezeléséről. Azt reméljük, hogy végső soron elérjük azt a tudást, hogy a kedvező hatású baktériumokat azonosítva, mi magunk állítjuk össze lombikban a keveréket, elkészítjük és beültetjük a rászorulóknak.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/idso-rau020415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.