Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A munkanélküliség 45 000 öngyilkossághoz vezet évente, világszerte

Posted by Suggestor - 2015. február 12. csütörtök

Dr. Carlos Nordt, a Zürich-i Egyetem Pszichiátriai kórházának orvosa munkatársaival feldolgozta az Egészségügyi Világszervezet halálozási adatbázisát és az IMF világgazdasági adatbázisát.

Hosszú távú modellezéssel kiszámították a munkanélküliség hatását az öngyilkosságra 63 országra négy világrégióban, 2000 és 2011 között. Azért éppen ezzel az időszakkal foglalkoztak, mert össze akarták vetni a gazdasági stabilitás (2000-07) és a gazdasági krízis adatait.

Elemzésük szerint a munkanélküliséggel összefüggő öngyilkosságok aránya 2000-től 2011-ig 20-30 százalékkal megnőtt.
Az összes régióra vonatkozóan, az öngyilkosságok száma 233 000 fő körül volt évente, ebből a munkanélküliség 45 000-rel jön számításba.

Ami különösen figyelemre méltó, nem volt kiemelkedően nagy különbség a 2007. évi és a 2009. évi öngyilkosságok száma között: a recesszió csak 4983 plusz öngyilkosságért volt felelős. Ez annyit jelent, hogy nem a recesszió, hanem a munkanélküliség maga volt az öngyilkosságok legerősebb kiváltója.
Már 6 hónappal a munkanélküliségi arány megemelkedése előtt elkezdett nőni az öngyilkosság aránya.

Azt is megfigyelték, hogy „nem mindegy, hol, melyik országban veszíti el a munkáját az ember: erősebb volt az öngyilkossági kockázat ott, ahol a munkanélküli élet szokatlan.
Lehetséges, hogy a munkanélküliség váratlan megugrása, a létbizonytalanság nagyobb félelmet vált ki, mint azokban az országokban, ahol magasabb volt a gazdasági krízis előtt a munkanélküliség.”
A kutatók eredményeik alapján a munkahely-teremtést látják az öngyilkosságok megelőzése szempontjából a legfontosabb dolognak.
Dr. Nordt hozzáfűzi:
„A speciális terápiás beavatkozáson túl, a kormányzatok részéről az aktív munkaerő-piaci politika tudna segíteni, további munkahely-teremtéssel, a munkanélküliségi arány csökkentésével, az öngyilkossági arányra gyakorolt hatáson.”

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi cikkben Roger Webb és Navneet Kapur (University of Manchester) megállapítják, hogy a gazdasági recesszióval összefüggő öngyilkosságok száma csak a jéghegy csúcsát jelenti.

Véleményük szerint egyéb okok is közrejátszanak.
„Több, a gazdasági krízis alatt a munkáját megőrző egyén komoly pszichológiai stressznek van kitéve, a folyamatos gazdasági nehézségek miatt, beleértve a csökkenő keresetet, a munkahely bizonytalanságát, kölcsönöket, csődöt.”
Nemcsak a munkanélküliségnek az öngyilkosságra gyakorolt hatását kell megértenünk, mondja Webb és Kapur, de a „gazdasági nehézségnek a többi pszichoszociális manifesztációját is”, a stresszel, a szorongással, a depresszióval, a reménytelenséggel, az alkoholproblémával, családi konfliktusokkal, a kapcsolatok összeomlásával együtt.
„És azt is meg kellene tudnunk, hogyan lehetséges az, hogy vannak rugalmas egyének, akik a legnagyobb gazdasági nehézségek közepette is képesek mentális egészségüket és jól-létüket megtartani.”
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/289234.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.