Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyműködés szerepe a zsiradékfelvételben, alvásmegvonás után

Posted by Suggestor - 2015. február 13. péntek

Éveken át fenyegettek bennünket a kutatók, hogy az elégtelen alvás súlygyarapodáshoz vezet. A Pennsylvania Egyetem kutatásából most kiderült, hogy nemcsak többet eszünk egy alvás nélküli éjszaka után, de több zsiradékot is fogyasztunk. Az agynak van egy régiója (hálózata: a salience network), amelyik arra késztet bennünket, hogy alvásmegvonás után több zsírt együnk.

Az eddigi kutatások az anyagcsere hormonokra fókuszáltak, amelyek elhízáshoz vezetnek, és csak kevesen vizsgálták azt, hogy az agyműködésnek milyen szerepe lehet a súlygyarapodásban.

“Mi azokat az agyműködésben beállott változásokat szerettük volna felderíteni, amelyek az evési magatartásunkra hatnak – alvásmegvonás után” – magyarázza Hengyi Rao, az egyik szerző. “Ennek a kutatásnak megközelítőleg 15 millió amerikai életére lehet hatása, akik éjszakai műszakban, délutáni műszakban, változó műszakban vagy rendszertelen beosztásban dolgoznak.”

Az alváslaborban végezték a vizsgálatot: 34 alvásmegvonásban részesülő és 12 kontrollszemélyen. Öt nap és négy éjszaka tartott a monitorozás. Az első éjszaka mindegyik résztvevő normálisan aludt, ekkor történt meg a teljes alvásmegvonásban résztvevők és a kontrollszemélyek kiválasztása.

Elvégezték az agyhálózat funkcionális MRI vizsgálatát: megnézték a tápanyagfelvételt az első, alvással töltött éjszaka után.

A második éjszaka ébren tartották az alvásmegvonásra kijelölt személyeket, a többiek nyolc órát aludtak. Majd elvégezték a vizsgálatokat újra, és folytatták ezt a tevékenységet négy napon át. Eközben minden résztvevő annyit ehetett a széles ételválasztékból, amennyit kívánt.

Az alvásmegvonásban részesült személyek hozzávetőleg 1000 kalóriát fogyasztottak az ébren töltött éjszaka alatt. Majd pedig ugyanakkora mennyiségű kalóriát az alvásmegvonást követő napon, mint az alvást követő napon.

Az egyetem kutatói megfigyelték, hogy az alvásmegvonás megnövelte az agy ‘észlelési hálózatában’ a kapcsolódások számát, amiről úgy gondolják, szerepet játszik a külső vagy belső környezetből jövő ingerekre adott viselkedési válaszban. Ez a megnövekedett kapcsolódási tevékenység pozitív összefüggésben volt a zsírból származó kalóriák fogyasztásával az alvásmegvonást követően.

Az agy homloki része felé elhelyezkedő ‘észlelési hálózat’ aktivitása az érzelmekkel és a testérzetekkel függ össze, például a szívveréssel, a gyomorműködés, a fájdalom,  a szomjúság és a mentális kihívások érzékelésével.

A kalóriafogyasztásban beállt változások így vonatkozhatnak a táplálék ‘észlelésére’, különösen a zsíros táplálék észlelésére, alvásmegvonás közepette.

“Más, hasonló kutatások csak a szubjektív éhségérzetre alapoztak, táplálékok megkívánására, illetve az agynak a táplálékokról készült képekre való reagálására. Ezzel szemben a mi kutatásunk megvizsgálta az akut alvásmegvonás hatását. Hasonló változások mehetnek végbe a krónikusan fennálló részleges alvásmegvonás esetében is, ami igen gyakori mai társadalmunkban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uops-pmb021215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.