Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szennyezett levegőtől rosszabb memóriája, alacsonyabb IQ-ja lesz sok gyereknek

Posted by Suggestor - 2015. február 16. hétfő

A Montana Egyetem professzora, Lilian Calderón-Garciduenas és csapata azt kutatta, vajon a határérték körüli és  afölötti levegőszennyezés – beleértve a szálló por szennyezést is – milyen hatással van az agy gyulladásával és idegrendszeri degeneratív megbetegedéseivel járó betegségekre, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
A kutatás szerint azok az egyébként egészséges gyerekek, akik a városok szennyezett levegőjében élnek, és akik egy gén – az apolipoprotein e (epszilon)4 allél – hordozói, megnövekedett kockázattal rendelkeznek az Alzheimer-kór kialakulására, szemben az apolipoprotein e3 allélt hordozó gyermekekkel.
Mexikó City-ben végezték a vizsgálatot, ami köztudottan erősen szennyezett megaváros, ahol 8 millió gyerek van kitéve a finom porszennyezés (PM) egészségre káros hatásának nap mint nap, fogantatása óta. Az itt élő gyermekek két csoportját hasonlították össze, különböző változók mentén: kor, nem, társadalmi-gazdasági státusz, iskolai végzettség és egyebek. Majd amikor ez megtörtént, összevetették az e4 allélt hordozó gyerekek állapotát az e3 allélt hordozókéval, és három jelentős eltérést találtak.
Az e4 alléllal rendelkezők munkamemóriája rosszabb volt, az IQ-juk a normál értéknél 10 ponttal kisebb volt és az agyukban az Alzheimer-kórhoz hasonló metabolitokat találtak.
„Eredményeinkből arra lehet következtetni, hogy az e4-es allélt hordozó gyermekeknek nagyobb a kockázatuk az Alzheimer-kór korai kifejlődésére, ha a szennyezett városi környezetben maradnak.”
Calderón-Carciduenas aggodalmát fejezte ki az oktatási környezet miatt is, mert az elszegényedett közoktatási intézményekben a gyerekek nem tudnak kognitív tartalékot képezni maguknak, ami védelmet jelentene a szennyezés hatása ellen.
A levegő szennyezettsége súlyos közegészségügyi probléma. A szennyező anyagoknak kitettség – ami eléri vagy meghaladja a határértéket, kimutatták, hogy idegrendszeri gyulladással és degenerációval van kapcsolatban. Egyedül az USA-ban 200 millió ember él olyan területen, ahol az ózon és a szálló por (PM) meghaladja a határértéket.
Lényeges az összefüggés a szálló pornak kitettség és a megnövekedett sztrók, szív- és érbetegség és légzőszervi betegségekből eredő halálozás között. A gyerekeknek a helyzete, akik olyan megavárosokban laknak, mint Mexikó City, még rosszabb.
„Sürgősen szükség van az apolipoprotein e4-es alléllal rendelkező gyermekek agyának figyelésére, hogyan hat rá a légszennyezés. Ez egy nagy lehetőség az Alzheimer-kór megelőzésére” – mondja Calderón-Garciduenas. 50 év van a kutatásra, míg nem jelentkeznek a kognitív romlás jelei, majd a demencia. „Azonosítani kell és lassítani az Alzheimer-kórt befolyásoló környezeti tényező hatását.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/tuom-usf021115.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s