Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta és a böjt hatásos a gyulladás ellen

Posted by Suggestor - 2015. február 17. kedd

A Nature Medicine online kiadása hozta a Yale Orvosegyetem beszámolóját a ketogén* diétával és a böjttel kapcsolatos kutatásaikról.
Tanulmányukban leírják, hogyan gátolja a béta-hidroxibutirát (BHB) közvetlenül azt a fehérjét (NLRP3), amelyik a gyulladáskeltő fehérjék közé tartozik. A gyulladáskeltő fehérjék váltják ki a gyulladás-választ a különböző autoimmun betegségekben, mint a 2. típusú cukorbetegség, Alzheimer-kór, érelmeszesedés, stb.
„Azért fontosak az eredményeink, mert a béta-hidroxibutirát, ami a szervezetben a normális anyagcsere folyamat során keletkezik, blokkolja a gyulladáskeltő fehérjét, és ez vonatkozhat többféle gyulladásos betegségre” – mondja Vishwa Deep Dixit professzor.
A BHB olyan anyagcsere termék, amely a szervezetben a böjtölésre, erős testedzésre, kalória-megvonásra vagy az alacsony szénhidrát tartalmú diétára (ketogén*) adott válaszként jön létre.
A professzor szerint az tudott dolog, hogy a böjt és a kalória-korlátozás csökkenti a gyulladást a szervezetben, csak az nem volt eddig világos, hogyan alkalmazkodnak az immunsejtek a csökkent glükózszinthez.
Egéren és emberi immunsejteken kísérletezve arra fókuszáltak, hogy a makrofágok (amelyek a ‘gyulladáskeltésre specializált’ immunsejtek), mit tesznek, ha ketontesteknek vannak kitéve.
Az egérnél a BHB csökkentette a gyulladást, de ugyanúgy csökkentette a gyulladást a ketogén* diéta is, mert az megemeli a BHB szintjét a véráramban.
„Eredményeink arra utalnak, hogy az endogén metabolitok (a szervezetben keletkező anyagcsere-termékek), amelyek az alacsony szénhidráttartalmú diéta, a böjtölés vagy az erős igénybevételt okozó edzés hatására keletkeznek, csökkentik a gyulladáskeltő ( NLRP3) fehérjék szintjét” – foglalta össze a professzor.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/yu-amo021315.php
* A ketogén diéta nagyon magas zsír-, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony  szénhidráttartalmú táplálkozást jelent.

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta és a böjt hatásos a gyulladás ellen”

  1. Jolina Jáki said

    A szén-hidrátra szükség van az agy működéséhez! A túl sok zsírtól meg érelmeszesedést kap az arra hajllamos!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: