Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A zsírdús táplálék jelentősen csökkenti a szívroham károsító hatását

Posted by Suggestor - 2015. február 18. szerda

A Loyola Egyetem kutatásai szerint – ha rövid távon alkalmazzák: egy hétig a szívroham előtt – a nagy zsírtartalmú diéta képes a felére csökkenteni a szívroham károsító hatását –  egérkísérletben.
„Kutatásunk segít abban, hogy megértsük, hogyan függ össze a táplálkozás és az egészség” – mondja Keith Jones, a vizsgálat vezetője. Kissé bevilágít az ‘elhízás paradoxon’ rejtélyébe.
Míg az elhízás a szívbetegség egyik fő kockázati tényezője, ha a szívroham vagy a szívelégtelenség mérsékelten kövér embert ér, azok hosszabb életre számíthatnak.
A kísérletben egereknek nagy zsírtartalmú (a kalória 60 százalékát kitevő) táplálékot adtak – a szívroham kiváltása  előtt. Az egereket vagy egy napig vagy egy hétig vagy két hétig etették ezzel a táplálékkal a szívroham előtt, és a szív károsodása fele akkora lett, mint a normál táplálékon tartott egereknél.
A zsírdús táplálék előnye azoknál az egereknél mutatkozott meg legjobban, amelyek egy hétig ették ezt a táplálékot szívroham előtt.
Azoknál az egereknél, amelyeket hosszabb ideig – hat hétig – etettek zsírdús táplálékkal, a védő hatás teljesen eltűnt. További kutatás szükséges annak kiderítésére, hogy vajon miért, mondja a kutató.
Dr. Jones szerint a  zsírdús diéta egy olyan mechanizmus által fejti ki hatását, amely segít eltakarítani a szívsejtekből a szívroham okozta károsodott fehérjéket, ezzel a többi sejt túlélését segíti.
A zsírdús diéta megnöveli azoknak a molekuláknak a számát a vérben, amelyek képesek beindítani a szívizomban azt a működést, amely a ‘szemétszállítást’ intézi. Ennek eredményeképpen a szívizom sejtjeiből több marad működőképes.
Dr. Jones és csoportja ennek a vérben található molekulának a természetét vizsgálja.
„További kutatás hivatott arra, hogy meghatározza, van-e köze ennek a hatásnak az elhízási paradoxonhoz.”

Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert ez a kutatás, mivel az elhízott emberek száma mind a fejlett országokban, mind a fejlődőkben egyre gyarapodik, állapítják meg a kutatók.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/luhs-it021615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.