Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A munkanélküliség nyomot hagy a személyiségen

Posted by Suggestor - 2015. február 19. csütörtök

A munkanélküliségtől megváltozhat az ember személyisége, kevésbé lelkiismeretes, kevésbé kellemes és kevésbé nyitott személyiséggé válthat, ami megnehezítheti számára új munkahely találását.
„Eredményeink megkérdőjelezik azt az elméletet, hogy a személyiségünk magja nem változik. Sőt, azt mutatják, hogy a külső tényezőknek, mint amilyen a munkahely elvesztése, nagy hatásuk lehet az alapvető személyiségvonásokra”- mondja Christopher J. Boyce (University of Stirling, UK). „A munkanélküliségnek tehát nagyobb súlyú pszichológiai következményei lehetnek, mint eddig gondolták.”
Boyce és kollégái egy 6769 főből (3733 férfi és 3036 nő) álló mintán végeztek vizsgálatokat: először személyiségtesztet csináltak velük, majd megismételték négy éven belül kétszer, 2006 és 2009 között. A mintából 210 személy a vizsgált időszak alatt 1-től 4 évig munkanélküli volt, további 251 személy kevesebb, mint egy évig volt munka nélkül, majd talált magának munkát.
A kutatók a ‘Big Five’ (Nagy Ötösbe) sorolt személyiségvonásokat vizsgálták meg: a lelkiismeretességet, a neuroticizmust, a személyiség kellemességét és kedvességét, az extraverziót és a nyitottságot. A vizsgálat szerint a férfiak kedvesebbek lettek a munkanélküliség első két évében, összehasonlítva őket azokkal a férfiakkal, akik még sohasem veszítették el a munkájukat. Két év után azonban, a munkanélküliek kedvességének szintje csökkenni kezdett, hosszabb távon alacsonyabb lett, mint a munkával rendelkező férfiaké. A nőknél a munkanélküli lét minden egyes évével együtt csökkent a kedvesség.
Így kommentálják a kutatók: „A munkanélküliség korai szakaszában még ösztönző lehet kedvesen viselkedni vagy nyugodtan keresni másik munkát, de a további években, amikor a helyzet állandósul, az ösztönzés meggyengül.”
Ami a lelkiismeretességet illeti, minél tovább voltak a férfiak munka nélkül, annál jobban csökkent a lelkiismeretességük, amely tulajdonság jövedelemszerzéshez is kötődik.

A nők ezzel szemben a munkakereső időszak elején és végén lelkiismeretesebbekké váltak, a közepén jelentősen csökkent a lelkiismeretességük. A kutatók azzal magyarázták, hogy a nők egyéb, nem megfizetett munkájuk – a gondoskodás a családról – kapcsán nyerték vissza a lelkiismeretességüket.
A munkanélküli férfiak nyitottsága folyamatosan csökkent a munkanélküliség első évében, és minél tovább voltak munka nélkül, annál tovább csökkent. A nők a munkanélküliség második és harmadik évében veszítettek legtöbbet nyitottságukból, majd a negyedik évben újra nyitottabbá váltak, állapította meg a kutatás.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a munkanélküliség a társadalmakban többet jelent, mint gazdasági problémát: a munkanélküli lét az elkerülhetetlen személyiségváltozással, az igazságtalan stigmatizációval egy lefelé tartó spirálba juttatja a munkanélküli embereket a munkaerő-piacon.
„A politika fő feladatának kell, hogy tekintse, hogy megelőzze ezt a negatív személyiségváltozást, egyrészt azzal, hogy csökkenti a munkanélküliség arányát, másrészt, hogy jobban támogatja a munkanélkülieket. A munkanélküliséget csökkentő politika nemcsak azért létfontosságú, mert a gazdaságot védi, de azért is, mert a pozitív személyiségvonásokat támogatja a személyekben” – mondja Boyce.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/apa-bpc021815.php

Egy hozzászólás a “A munkanélküliség nyomot hagy a személyiségen”

  1. uniohid said

    “…a munkanélküliség a társadalmakban többet jelent, mint gazdasági problémát: a munkanélküli lét az elkerülhetetlen személyiségváltozással, az igazságtalan stigmatizációval egy lefelé tartó spirálba juttatja a munkanélküli embereket a munkaerő-piacon.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.