Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kóla színezékében rákkeltő anyag van

Posted by Suggestor - 2015. február 20. péntek

A karamellel a kólának és más, sötét színű üdítőitalnak adják meg a színét. A színezékben található 4-metilimidazol (4-MEI) rákkeltő vegyület, de koncentrációja még ugyanannál a márkánál is eltérő lehet, attól függően, hol gyártották. Pedig a 6 éven felüliek fele (az USA-ban) legalább napi egy adag kólát megiszik.

„Az üdítőital-fogyasztók egy elkerülhető és szükségtelen rák-kockázatnak vannak kitéve, méghozzá egy olyan összetevő miatt, amelyet kizárólag esztétikai célból adagolnak az üdítőkhöz” – jelentette ki Keeve Nachman, az Élhető Jövő Élelmiszergyártás programjának igazgatója, az egyetem oktatója. „Ez a szükségtelen expozíció veszélyezteti a közösség egészségét, felveti azt a kérdést, szükséges-e a karamell további használata az üdítőitalokban.”

A Johns Hopkins Egyetem ‘Élhető Jövő’ Központja becsléseket végzett a karamellel színezett üdítőitalokból eredő 4-MEI expozícióra, és modellezte a rendszeres üdítőital-fogyasztásból eredő lehetséges rák-kockázatot.
2013-ban az Élhető Jövő Központ 110 üdítőital minta 4-MEI koncentrációját elemezte. (Az üdítőitalokat Kaliforniában és New Yorkban, az üzletekből szerezték be.) Majd az eredményeket összevetették a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felmérés fogyasztási adataival, hogy felbecsüljék a népesség kockázatát a 4-MEI rákkeltő anyagra nézve.
Az előző kutatás a maga 110 mintájával nem volt elég nagy ahhoz, hogy valamely márka fogyasztását ajánlják – vagy ne ajánlják – , vagy következtetéseket vonjanak le bizonyos márkákról, azt azonban megállapították, hogy a 4-MEI szintje erősen változó. Jelentős eltérés van, de nemcsak a minták közt, hanem ugyanazon a típusú italon belül is.
„Például, a diétás kólák esetében, egyes mintákban magasabb volt a koncentrációja a vegyületnek, míg más minták nagyon alacsony koncentrációban tartalmazták.”
Jelenleg nincs szövetségi korlátozás a 4-MEI vegyületre élelmiszerekben és italokban. A Consumer Reports – amely hozzájárult a kutatáshoz – kérvényt adott be az FDA-hoz (Food and Drug Administration – Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság), hogy állítson fel határértéket.
„Ez az elemzés megerősítette azt a feltevésünket, hogy az emberek jelentős mennyiségű üdítőt isznak, ami szükségtelenül növeli rákkockázatukat, főleg egy életen át fogyasztva.”
A kutatók nagyon eltérő 4-MEI koncentrációt találtak a kaliforniai mintákban: jóval kisebb volt a vegyület szintje a kaliforniai, mint a New York-i üdítőkben. A jelenséget a kutatók annak tulajdonítják, hogy Kaliforniában hatékonyabb a szabályozás. Arra is felhívják a figyelmet, hogy „lehet úgy gyártani az italokat, hogy kevesebb 4-MEI keletkezzen.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/jhub-psi021815.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s