Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az álláskereső hangja lehet a legnagyobb segítség az állás elnyeréséhez

Posted by Suggestor - 2015. február 22. vasárnap

A Chicago-i Egyetem Üzleti Iskolájának kutatói állítják, hogy az állásra jelentkező hangja nagyon fontos: abból ítélik meg az illető intelligenciájának, kompetenciájának mértékét.
Még ha ugyanazokat a szavakat olvassa is fel a jelentkező, mint ami le van írva a bemutatkozó anyagában, felfedi – a hangja, a hanghordozása – a gondolkodó, intelligens elmét.
„Amellett, hogy beszédével a jelentkező gondolatai,  véleménye tartalmát is kommunikálja, a beszéde hordozza az alapvető gondolkodási képesség – az intellektus jeleit”– magyarázza Nicholas Epley professzor. Még ha mellékelnek egy videófelvételt is a jelentkező hangja mellé, az már nem befolyásolja a hang utáni értékelést, mondja a professzor.
Egy kísérletsorozatban, amelyhez az Üzleti Iskola hallgatóit kérték fel, tárták fel a jelenséget. A résztvevőknek egy rövid bemutatkozó beszédet kellett tartaniuk, ahhoz a céghez címezve, amelynél a legszívesebben dolgoznának. Készítettek egy azonos, írott, illetve videóra felvett bemutatkozó anyagot.
Az első kísérlet alkalmával, a bírálók különálló csoportokban értékelték a bemutatkozó beszédet: az egyik bírálóbizottság nézte és hallgatta a jelentkezőt, a másik csak hallgatta hangszalagról, a harmadik csak olvasta a bemutatkozó anyagot.
Azok a bírálók, akik látták is – a videófelvétel jóvoltából – a jelöltet, semmivel sem ítéltek másként felőle, mint akik csak hallgatták.
A bírálóbizottság – amelyik hallgatta a jelöltet – úgy számolt be az értékelésről, hogy „jobban megszerette a jelöltet, és nagyobb valószínűséggel felvenné”.
A következő kísérletben a bírálók, akik egy gyakorlott színész felolvasásában hallgatták a jelölt írott anyagát, úgy nyilatkoztak, hogy a jelölt intelligens és felvennék – szemben az írott szöveget csak olvasó bírálókkal.
Még a professzionális toborzók is (akik a Chicago-i Egyetem Üzleti Iskolájától toboroznak jelölteket)  azokat a jelentkezőket vennék fel, akiknek a hangját hallották, mintsem azokat, akiknek a szövegét olvasták.
„Ha az intelligenciánk megmutatásáról van szó, fontos, hogy hallassuk a hangunkat – de szó szerint” – vonta le a következtetést Epley professzor.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uocb-tso022015.php

Egy hozzászólás a “Az álláskereső hangja lehet a legnagyobb segítség az állás elnyeréséhez”

  1. uniohid said

    “…beszéde hordozza az alapvető gondolkodási képesség – az intellektus jeleit”

    „Ha az intelligenciánk megmutatásáról van szó, fontos, hogy hallassuk a hangunkat – de szó szerint”

    !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.