Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koleszterinszint csökkentő tabletták hatását erősen eltúlozzák

Posted by Suggestor - 2015. február 23. hétfő

Dr. David M. Diamond, aki molekuláris farmakológus, fiziológus és pszichológus professzor a Dél-Floridai Egyetemen, azt állítja, hogy a koleszterin-csökkentő gyógyszerek negatív hatásai túlszárnyalják előnyüket. Igaz; hogy jelentősen csökken a statint szedők koleszterinszintje, de ebből nem következik, hogy a szívroham és a sztrók is jelentősen csökkenne.
A statin támogatói „statisztikai megtévesztéssel túlozzák el a hatékonyságukat.”
Az igazság az, írják a szerzők (Diamond és Uffe Ravnskov, aki független kutató, koleszterin és kardiovaszkuláris betegség szakértő), hogy „a statinnal foglalkozó kutatások a statin felől olyan illúziót keltenek, mintha ‘csoda-gyógyszer’ volna, pedig szerény előnyei aligha tudják kompenzálni negatív hatásait.”
A statisztikai megtévesztés lényege az abszolút kockázat és a relatív kockázat statisztikai fogalmak használatában rejlik: 100, statint szedő ember között eggyel lesz kevesebb szívroham, az abszolút kockázat szerint. A relatív kockázat úgy állítja be, mintha a népesség 30-50 százalékának segítene elkerülni a szív- és érrendszeri kockázatokat.
Diamond és Ravnskov kimutatták a statinkezelés jótékony hatásainak ‘feltupírozását’ a ‘Jupiter Vizsgálatban’, az Angol-Skandináv Lipidcsökkentő vizsgálatban és a Brit Szív-védő Kutatásban.
„A Jupiter Vizsgálatban az egészségügyi dolgozókat és a nagyközönséget úgy informálták, hogy 54 százalékkal csökkennek a szívrohamok, miközben a csökkenés ténylegesen kevesebb volt, mint egy százalékpont.”
„Az Angol-Skandináv Lipidcsökkentő Vizsgálatot idő előtt befejezték, mert megállapítást nyert, hogy a placebóval kezeltek között 3 százalék szívroham, illetve haláleset fordult elő, szemben a statinnal (Lipitor) kezeltek 1,9 százalékával. A Lipitoros kezelés 1,1 százalék javulást hozott. De a nagyközönségnek 36 százalékos csökkenést reklámoztak.”
„A statinok negatív hatásai sokkal gyakoribbak, mint ahogy a médiában vagy az orvosi konferenciákon hirdetik. A rosszindulatú daganatok aránya, a szürkehályog, cukorbetegség, kognitív romlás, izom- és csontvázrendszeri rendellenességek állnak szemben a statinkezelés szerény szív- és érrendszeri előnyeivel.”
A kutatók hangsúlyozzák, hogy az alacsony koleszterinszint, ami a statinszedés eredménye, gyakran hordoz megnövekedett rákkockázatot. Megjegyzik, hogy a legtöbb statin-vizsgálat két-öt éven belül befejeződik, ami túl rövid időszak a rák kifejlődéséhez. Ennek ellenére, vannak kutatások, amelyek kimutatták, nagyobb a rák előfordulása a statint szedő embereknél. Egy hosszú távú kutatás az emlőrák arányának nagyarányú megnövekedését mutatta ki azoknál a nőknél, akik több, mint 10 éven át szedtek statint.
Diamond és Ravnskov írása különösen fontos napjainkban, amikor brit egészségügyi és kutatási vezetők – beleértve a British Medical Journal főszerkesztőjét is – fölszólították a gyógyszervállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra klinikai vizsgálataikból a statinok eddig titokban tartott negatív hatásait.
„Üdvözöljük azt a törekvést, hogy egyre több orvosi folyóirat követi a British Medical Journal példáját, amely azt vallja, hogy ‘a klinikai képzést szolgáló írásokat csak olyan szakértők írhatják, akiknek nincsenek financiális kapcsolataik a gyógyszeriparral.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uosf-sal022015.php

Reklámok

2 hozzászólás to “A koleszterinszint csökkentő tabletták hatását erősen eltúlozzák”

  1. Az igazság az, írják a szerzők……az igazság az, hogy mire kiderül mi az igazság már nem lehet visszafordítani a dolgokat! A sztroknál nagyon rövid idő áll rendelkezésre a beavatkozásra-ma Magyarországon ez nem mindig elegendő arra, hogy a beteg a megfelelő helyre kerüljön. A másikról meg ne is beszéljünk! Van aki meg tudja mondani mi a jobb: az, ha szedjük, vagy az, ha nem?

  2. uniohid said

    „Üdvözöljük azt a törekvést, hogy egyre több orvosi folyóirat követi a British Medical Journal példáját, amely azt vallja, hogy ‘a klinikai képzést szolgáló írásokat csak olyan szakértők írhatják, akiknek nincsenek financiális kapcsolataik a gyógyszeriparral’.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s