Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jó hír vagy rossz hír: a korallpolipok megeszik a mikroméretű műanyagot

Posted by Suggestor - 2015. február 25. szerda

Ausztrál kutatók megvizsgálták a Nagy Korallzátony koralljait, és kiderült, hogy a korallok megeszik az apró műanyag hulladékot.
„A korallok nem válogatnak az élelemben. Eredményeink azt mutatják, hogy meg fogják enni a mikroszkopikus méretű műanyagot, amikor ez kellő mennyiségben megtalálható lesz a tengervízben” – állítja Dr. Mia Hoogenboom, a korallzátony vizsgálati kutatások vezetője (James Cook University).
„Ha megnő a mikro-plasztik szennyezés a Nagy Korallzátonynál, az negatívan fogja érinteni a korallokat, mert aprócska gyomor-üregük tele lesz emészthetetlen műanyaggal.”
A mikro-plasztik szónál mikro méretű műanyag darabkákra kell gondolnunk, amellyel a tengeri ökoszisztémák már nagy mértékben szennyezettek, különösen a part menti régióban.
Annak ellenére, hogy milyen kiterjedt a szennyezettség, rendkívül keveset tudunk a hatásáról.
„A tengerek, óceánok műanyaggal való szennyezettsége globális probléma, negatív hatással lehet a tengeri élőlényekre.”
„Kutatásunk célja az volt, hogy megállapítsuk, a part menti korallszirtek koralljai elfogyasztják-e a mikro-műanyagot, és hogyan érinti a plasztik-szennyezés az egészségüket.”
A kutatás részeként korallt gyűjtöttek a Nagy Korallzátonyról, és elhelyezték műanyaggal szennyezett vízben.
Két nap múlva azt tapasztalták, hogy a korallok megették a műanyag részecskéket.
„A korallok a velük szimbiózisban, saját szöveteikben élő, fotoszintetizáló algákból nyernek energiát, de emellett táplálkoznak is: megeszik a zooplanktonokat, a tengeri üledéket és a tengervízben élő mikroszkopikus élő szervezeteket. Úgy tapasztaltuk, hogy alig lassabban eszik meg a műanyagot, mint a planktont.”
A műanyag mélyen a korallpolipok emésztőszöveteiben kötött ki, aggodalomra adva okot, hogy a korallok a normális táplálékukat nem lesznek képesek megemészteni.
A kutatócsoport tesztelte a Nagy Korallzátony körüli vizeket is: a vízmintában találtak mikroműanyagot, polisztirént és polietilént, de csak kis mennyiségben.
A kutatás következő fázisában meghatározzák, hogyan befolyásolja a műanyag a korallok fiziológiai működését és egészségi állapotát, továbbá, milyen hatással van a többi tengeri élőlényre.
„Vizsgáljuk azt is, megeszik-e a korallszirten élő halak a műanyagot, és a műanyag elfogyasztása hogyan befolyásolja a halak növekedését és élettartamát” – magyarázza Hoogenboom.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/acoe-gbr022315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s