Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Minden valószínűség szerint változtatnak Amerikában a Táplálkozási Tanácsokon

Posted by Suggestor - 2015. február 26. csütörtök

Mercola, a világ első számú, amerikai orvosi-természetgyógyászati online újságjának egyszemélyes szerkesztője, arról tudósít, hogy – hatvan év után – megváltoztatják az amerikaiak számára, a vezető tudósok által készített Táplálkozási Tanácsokat (Dietary Guidelines for Americans).
Teszik ezt amiatt, hogy 60 év alatt sem sikerült bebizonyítani, hogy a legártalmasabb élelem az állati zsiradék volna, és a legnagyobb kockázat az egészségre nézve a táplálék zsírtartalma, illetve koleszterintartalma.
A Táplálkozási Tanácsok 2015. évi kiadása már nem fogja tartalmazni, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin szívbetegséghez vezet.
Nemcsak hogy nem okoz szívbetegséget, de a természetes, károsodás-mentes koleszterin a legfontosabb molekulák egyike a szervezetben, nélkülözhetetlen a sejtépítésben, a stresszhormonok és a nemi hormonok termelésében csakúgy, mint a D-vitamin előállításához.
Fontos továbbá az agy egészségéhez, segíti a memóriaképzést. A HDL-koleszterin alacsony szintjét összefüggésbe hozták a memória hanyatlásával és az Alzheimer-kórral, a depresszióra, sztrókra, öngyilkosságra való kockázattal.
A Dietary Guidelines Advisory Committee (Táplálkozási Tanácsadó Bizottság) most megállapította, hogy „a koleszterin nem tekinthető aggályosnak túlfogyasztás szempontjából”.
A Washington Post újságírója megjegyzi: „A javasolt változtatás mutatja a koleszterinre vonatkozó tudományos nézetek átértékelését, ami az elmúlt években végbe ment. Bár a vér koleszterinszintje továbbra is kockázati tényezőnek tekinthető, a táplálékkal elfogyasztott koleszterinnek relatíve jelentéktelen szerep jut a vér koleszterinszintjében.”
Steve Nissen, a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris betegségek főorvosa ezt mondta a USA Today-nek: „Helyes döntés. Helytelen volt a táplálkozási tanácsadónk. Évtizedeken át helytelen volt.”
Az alacsony zsírtartalmú táplálkozás 1977-ben kapott nagy lendületet, bár nem volt tudományos alapja a zsírok csökkentésének a táplálékban.
Ami még ennél is rosszabb volt, az élelmiszeripar a zsírt cukorral helyettesítette az élelmiszerekben, ezért olyan általános tanácsot lehet adni az embereknek, hogy „egyenek valódi ételeket”.
Ahogy a Time Magazine mondja: „Minél kevésbé feldolgozott élelmet eszik, annál több tápanyag és egészséges zsiradék, fehérje és szénhidrát kerül a szervezetébe, és akkor nem kell aggódnia azon, hogy követi-e a táplálkozási tanácsokat, amelyeket lehet, hogy alátámasztanak – de az is lehet, hogy nem – tudományos bizonyítékok.”
A helytelen Táplálkozási Tanácsadó téves orvosi tanácsokhoz vezetett. Az ajánlott terápia: az alacsony zsírtartalmú, alacsony koleszterin tartalmú diéta és a koleszterincsökkentő gyógyszerek több kárt okoztak, mint hasznot, mondja Mercola.
Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/25/new-dietary-guidelines-fat-cholesterol.aspx

2 hozzászólás a “Minden valószínűség szerint változtatnak Amerikában a Táplálkozási Tanácsokon”

  1. Orsi said

    Egyszer elemeztettük a hagyományosan, sok zöldséggel, terménnyel és moslékkal etetett vágott disznónk zsírját, és a technikus kétszer ellenőrizte az eredményt, mert tele volt telítetlen zsírsavval. (Ennek ellenkezőjére számított.)

  2. uniohid said

    „Minél kevésbé feldolgozott élelmet eszik, annál több tápanyag és egészséges zsiradék, fehérje és szénhidrát kerül a szervezetébe, és akkor nem kell aggódnia azon, hogy követi-e a táplálkozási tanácsokat, …”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.