Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A civil szervezetek felszólították a kormányt a ‘trójai szerződések’ elutasítására

Posted by Suggestor - 2015. február 27. péntek

Sajtóközlemény

Kiadja: Magyar Természetvédők Szövetsége, a GATE Zöld Klub, a Valódi Demokráciát Most! és a Védegylet

Civil szervezetek tüntettek a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen
Kiáltványban szólították fel a döntéshozókat a két „trójai” egyezmény elutasítására

Budapest, 2015. február 26. – A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről szóló parlamenti vitanap előtt civil szervezetek a Kossuth téren tartott demonstráción tiltakoztak az EU és az Egyesült Államok valamint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény ellen. A 48 civil szervezet által aláírt kiáltványban felszólították a döntéshozókat a két egyezmény elutasítására.

A GATE Zöld Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Valódi Demokráciát Most! és a Védegylet által szervezett megmozduláson a civil szervezetek aktivistái „Stop TTIP!” és „Mondjunk nemet a trójai egyezményekre!” táblákkal és szórólapokkal fogadták a parlamenti vitanapra érkező országgyűlési képviselőket.

Ezt követően felolvastak egy 48 civil szervezet által aláírt kiáltványt, [1] amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közötti, véglegesítés alatt álló és már csak ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) megvalósulása esetén súlyosan sérülnének mind az alapvető demokratikus jogok, mind az állampolgárokat és a környezetet védő törvények.

Elfogadhatatlan és felháborító, hogy a tervek szerint a TTIP és a CETA részét képező befektető-állam vitarendezési mechanizmust felhasználva a nagyvállalatok és az oligarchák az „elmaradó profit” miatt kártérítésre kötelezhetnék az államokat, és kényszeríthetnék őket, hogy a saját, demokratikus úton létrehozott törvényeiket vagy alkotmányukat az óriáscégek érdekeinek megfelelően módosítsák – jelentette ki Szentgyörgyi Dóra, a Valódi Demokráciát Most! aktivistája.

Ez a két „trójai” egyezmény [2] veszélybe sodorhatja mindazokat a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem, élelmiszerbiztonság és szociális téren az elmúlt évtizedekben elértünk, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Ezért felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a lakosság érdekeinek figyelembevételével utasítsák el az EU és Kanada közötti megállapodás ratifikálását, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását! – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Jegyzetek:
[1] A GATE Zöld Klub, a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Valódi Demokráciát Most! és a Védegylet által kezdeményezett, összesen 48 civil szervezet – többek között a Professzorok Batthyány Köre által is aláírt kiáltvány letölthető innen:

Click to access ttip_ceta_kialtvany_150226.pdf

[2] A két transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt a civil szervezetek Európa-szerte „trójai” egyezményeknek nevezik, utalva arra, hogy azoknak rejtett kockázatai, veszélyei vannak, és valójában csak az egyezmény mögött álló multinacionális cégek érdekeit szolgálnák.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.