Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Észak-Amerikának fel kell készülnie észak-keleti partjainak védelmére

Posted by Suggestor - 2015. február 27. péntek

Észak-Amerikában 2009-től 2010-ig, két év alatt, olyan mértékben emelkedett a tengerszint, amire nincs példa az elmúlt évszázadban: 128 millimétert a New York Citytől északra eső szakaszon.
A kutatást az Arizona Egyetem kutatói végezték, a NOAA-val (National Oceanic and Atmospheric Administration – Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Kutató Felügyelőség) együtt.
„A hosszú távú, fokozatos tengerszint-emelkedés mellett a parton élőknek fel kell készülniük a rövid távon bekövetkező, extrém tengerszint-emelkedésekre” – kommentálta Rowan Sutton professzor, klímatudós – „mert a klímamodellek azt mutatják, hogy a jövőben növekedni fog a hasonló események száma.”
„Ez a példa jól illusztrálja, hogy az egyedi extrém események több tényező együttes hatására keletkeznek: ez esetben a tengerszint globális emelkedéséből, az óceáni cirkuláció regionális változásából és a széljárás mintázatának regionális változásából adódnak össze.”
New Yorktól Új-Fundlandig – téli viharoktól, hurrikánoktól függetlenül – a tengerszint-emelkedés áradásokat okozott az északkeleti partokon, de a tengerszint-emelkedés és az azt követő ár délen némely esetben egészen a Hatteras-fokig nyúlt.
A Nature Communications folyóiratban megjelent írás szerzői – Paul Goddard és Jianjun Yin – a földtudományokkal foglalkoznak az Arizona Egyetemen.
A team a tengerszint-emelkedést az atlanti meridionális cirkulációban beállott változással és az Észak-Atlanti Oszcilláció (klímarendszer) részbeni megváltozásával kapcsolja össze.
Yin előző kutatásából arra lehetett következtetni, hogy az atlanti meridionális cirkuláció gyengülése miatt a tengerszint gyorsabban fog emelkedni az észak-amerikai partoknál. Kíváncsi volt rá, vajon már ma is megfigyelhető-e az emelkedés.
Goddard pedig kiderítette, hogy New York és Új-Fundland között 2009 és 2010 közötti időszakban 100 millimétert emelkedett a tengerszint.
Mire Goddard befejezte a tengerszint-mérést, egy másik kutatócsoport az atlanti meridionális cirkuláció – AMOC -. 30 százalékos csökkenéséről számolt be 2009 és 2010 között. A cirkuláció csökkenése 2 hónappal megelőzte a tengerszint-emelkedést. Ezzel helyükre kerültek a ‘kirakós játék elemei’, mondta Goddard.
Az atlanti meridionális cirkuláció a trópusokról az Északi-Atlanti óceánba és az északi pólusra szállítja a meleg vizet. Ott a víz lehűl, lesüllyed, és áramlik vissza délre az óceán mélyén. Yin klímamodellje megjósolta, hogy amikor az AMOC meggyengül, Észak-Amerika partjainál megemelkedik a tengerszint.
2009 és 2010 között ‘bezavar a képbe’ még az Észak-Atlanti Oszcilláció: egy klímavariáció, amely negatív és pozitív fázisai szerint megváltoztatja a szelek mintázatát: amikor negatív állapota uralkodik, a vizet az észak-keleti partok felé nyomja. Az atlanti meridionális cirkuláció – bár egy keveset erősödött – korábbi erejét azóta sem nyerte vissza.
A tengerszint ma is magasabb, mint 2009 előtt volt. Yin nincs meglepve: a legtöbb klímamodell ugyanis az atlanti meridionális cirkuláció gyengülését jelzi a 21. század folyamán.
Úgyhogy az extrém tengerszint-emelkedések és a parti áradások valószínűleg gyakoriak lesznek Észak-Amerika sűrűn lakott észak-keleti partjain.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uoa-sls022315.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: