Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyik nap hopp, másik nap kopp: ez a hosszú élet titka?

Posted by Suggestor - 2015. március 1. vasárnap

A Florida Egyetem kutatói rájöttek, hogy ha az emberek egyik nap dőzsölhetnek magas kalóriatartalmú ételekkel, míg a másik nap csak egyszer esznek, ezzel a böjtölés egy fajtájának élvezik a gyümölcsét: hosszabb, egészségesebb életük lesz.
Az egereknél bevált a böjtölés: csakhogy azok úgy böjtöltek, hogy vagy kimaradt egy etetés, vagy egyszerűen lecsökkentették a takarmányuk kalóriáját.
De az emberekkel nehéz ezt megcsinálni.
„Az emberek nem akarnak egész életükben szegényesen étkezni. Ezért találtuk ki a ‘minden második nap böjtöt’- magyarázza Martin Wegman, Ph.D. hallgató, a cikk egyik szerzője.
Michel Guo, aki szintén PhD. hallgató, a résztvevők testsúlyát, vérnyomását, szívritmusát, glükóz szintjét, koleszterin szintjét, gyulladási markereit mérte, valamint a pozitív, életet meghosszabbító sejtválaszhoz kapcsolódó géneket vizsgálta a kutatás 10 hete alatt.
„Megállapítottuk, hogy a ‘dőzsölés-böjtölés’ váltakozása egy kissé megnövelte a SIRT3 gént, ami az élettartamért felelős, és a védő hatású sejtválaszokban vesz részt.
A SIRT3 gén kódolja a SIRT3 fehérjét, amely a sirtuinok közé tartozik. Ezek növelték meg az egerek élettartamát.

A kutatók úgy gondolkoztak, hogy a SIRT3-at az oxidatív stressz hozza létre, vagyis az a helyzet, hogy több szabad gyök keletkezik a szervezetben, mint amennyit a szervezet antioxidánsokkal semlegesíteni képes.
De a szabad gyökök alacsony szintje hasznos dolog: amikor a szervezet stressz alá kerül – ez történik böjtöléskor – ez a csekély oxidatív stressz kiváltja a védelmet, magyarázza Guo.
„Az feltételeztük, hogy amikor a szervezet váltakozva van kitéve alacsony szintű oxidatív stressznek, hasznára válik.”
A váltakozó böjtölésben az inzulinszint is csökken, tehát cukorbetegség elleni hatása is van.
A kutatás 24 résztvevővel, kettős vak kísérlettel, véletlenszerű kiválasztással folyt. Három héten át váltakozva, egyik nap a kalóriabevitel 25 százalékának megfelelően táplálkoztak (650 kalória), a másik nap a 175 százalékát (4550 kalóriát) ették meg a fejadagjuknak. Ahhoz, hogy az antioxidáns táplálékkiegészítő hatását is teszteljék, megismételték a résztvevők a diétát, de akkor C- és E-vitamint is kaptak.
A kutatás végén újra tesztelték az egészség-paramétereket.

A SIRT3 és egy másik, a SIRT1 szintje megnövekedett a diéta hatására. Azonban, amikor elkezdték szedni az antioxidánst, a sirtuinok közül néhány eltűnt a szervezetből.
Ez megerősít korábbi kutatási eredményeket, amelyek azt mutatták, hogy ha elárasztjuk a szervezetet antioxidáns szupplementumokkal, az kiolthatja a böjtölés vagy a fizikai edzés hatását.
Szükség van némi gyulladásra, némi oxidatív stresszre a regeneráció, a kijavítás műveletének végrehajtásához” – mondja Christiaan Leeuwenburgh, a társszerző.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uof-fdc022715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s