Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elhízással, magas koleszterin- és triglicerid szinttel jár a környezeti szennyezés

Posted by Suggestor - 2015. március 2. hétfő

A Granada Egyetem kutatása megállapította, hogy az évek során a szervezetünkben felgyülemlő, nem lebomló szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants – POPs) és az elhízás között kapcsolat van.
„Az emberek főleg a táplálékukkal vannak kitéve a POP-oknak. A POP-ok fokozatosan felgyűlnek a testzsírban” – magyarázza Dr. Juan Pedro Arrebola, a Granada Egészségkutató Intézet munkatársa.
300 férfi és nő zsírszövetének mintáját elemezték, Granada vidékéről.
A komplex elemzés megerősítette, hogy a különféle organikus szennyező anyagok, amelyek felgyülemlettek a szervezetükben, összefüggésben álltak az elhízásukkal és a koleszterin- és triglicerid szintjükkel – függetlenül nemtől, kortól, dohányzástól, lakóhelytől.
„Általában véve: azok az emberek, akiknek magasabb volt a POP koncentrációja, elhízottabbak voltak és magasabb volt a koleszterin és triglicerid szintjük, ami mind kockázati tényező a szív- és érbetegségekre, bár a kapcsolat bonyolult, és nem mindig mutat egyenes összefüggést” – mondja Arrebola.
A POP-ok közül az elemzés kimutatta a DDE-t, ami a DDT-nek az egyik lebomlási anyaga. (A DDT–t az 1980-as évekig világszerte használták, jelenleg csak a malária ellen vetik be, azokban az országokban, ahol ez a betegség nagy veszélyt jelent.)
Kimutatták továbbá a lindánt – rovarölőszer -, amit gyakran használtak a múltban a mezőgazdaságban, és ma is hatóanyaga egyes tetű- és rühirtó gyógyszereknek.
A vizsgálat kiterjedt a poliklórozott bifenilekre (PCB-k) is, amit az iparban számos helyen használnak, és amelyek még ma is jelen vannak a régi villamos transzformátorokban. Valamennyi szennyezőanyag összefüggésben állt az elhízással, a koleszterin és/vagy a triglicerid szinttel.
Annak ellenére, hogy a használatuk ma már erősen korlátozott, a POP-ok nagyon komoly népegészségügyi problémát jelentenek. Valamennyi, a vizsgálatban résztvevő ember zsírszövetéből kimutatható volt legalább egyféle vegyület.
„Nem mellékesen, az eredményeink azt mutatják, hogy nincs biztonságos szintjük ezeknek a szennyező anyagoknak, amelyek még ráadásul egymással is interakcióba léphetnek.”
Az előző kutatások szerint a népesség főleg a nagy zsírtartalmú táplálékon keresztül van kitéve ezeknek az anyagoknak: például a halak és a nagyobb állatok húsa, ami magas zsírtartalmú. Ezért is tanácsolják a kutatók, hogy mértékkel fogyasszák csak azokat.
Arrebola és munkatársai most éveken át monitorozzák a résztvevőket, megfigyelik, hogy a magas vérnyomás, az elhízás és a szív- és érbetegségek hogyan érintik őket.
„Mi úgy gondoljuk, hogy eredményeink nem éppen azt mutatják, hogy bővebb lenne a táplálékfelvétel a kövér embereknél. Bizonyíték van rá, hogy az ember, ha ki van téve bizonyos kémiai vegyületeknek, amiket ‘obezogén’-nek hívnak, akkor megszaporodhatnak az adipocitái – a zsírsejtjei – és megnövelhetik a testzsírját. Azt gyanítjuk, hogy bizonyos környezeti szennyező anyagok hasonló változásokat idézhetnek elő a koleszterin és a triglicerid szintben, és így hozzájárulhatnak a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához”- zárta Arrebola.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/uog-asr022715.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.