Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anyagcsere betegségek kialakulását a nagyszülőknél kell megelőzni

Posted by Suggestor - 2015. március 3. kedd

„Az egészségünk több, mint a DNS-ünk, étkezésünk, környezetünk vagy a testmozgásunk, az egészségünk a szüleink és a nagyszüleink egészségének öröksége is. Az ehhez hasonló kutatások megváltoztatják a felfogásunkat arról, mi az egészség” – mondja Gerald Weissmann, a Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetsége (FASEB) folyóiratának főszerkesztője.

„Az efféle kutatások az egészségpolitika figyelmét ráirányíthatják a kijavítható, epigenetikus eredetű betegségkockázatokra, nem csak azokra a rizikófaktorokra, amelyek egy embert egy adott időpontban érintenek.”
Senki nem akarja, hogy kis súllyal szülessen a gyermeke, de ez számos ok miatt lehet elkerülhetetlen. A kis súlyú újszülötteknek majd idővel, nagyszülőkké válva olyan unokái lesznek, akiknek nagyobb lesz a kockázatuk a rosszabb lipidszintre, elhízásra, cukorbetegségre.
„Reményeink szerint eredményünk további kutatásokra fog serkenteni, hogy tanulmányozzák az esszenciális tápanyagok hatását, nem annyira az újszülött testsúlyára, hanem hosszabb távon, egy életen át az egészségére.”
„Eredményeink, amiket állatkísérletből nyertünk, azt sugallják, hogy az alacsony születési súlyt nemzedékről nemzedékre át lehet adni. Átadhatja az anya is, és az apa is. És ezen nem lehet változtatni tápanyag-kiegészítőkkel, amit az anya vagy az apa szed” – jelentette ki Kjersti Aagaard, a Baylor College of Medicine (Houston, Texas).
„Viszont megváltoztathatjuk a felnőtt egészségi állapotát, kockázatát az elhízásra, cukorbetegségre, rossz lipidszintre, ami aláhúzza a hosszú távú követés fontosságát.”
Aagaard és munkatársai két csoport patkánnyal dolgoztak, az egyik csoportnak a vemhesség végén elkötötték az ereket a méhében, aminek eredményeképpen alacsony súlyú kölykök születtek. A másik csoport volt a kontroll.
A kölykök mind természetes módon születtek, így jött létre az első generáció: az alacsony súlyúaké és a normál súlyúaké. Az elválasztás után tápanyag-kiegészítővel feljavított táplálékra fogták őket, illetve a normál diétán tartották.
Amikor elérték a felnőttkort, pároztatták őket, és a számukra kijelölt diétán tartották őket.
Ezeket a vemhességeket már nem befolyásolták sebészileg, mégis, az ‘unokák’ alacsony súllyal születtek, akár az anya, akár az apa volt alacsony súlyú születésekor. Az unokák ugyanazt a táplálékot kapták, mint a szüleik, és felnőtt korukig követték őket.
Ekkor tesztelték elhízásra, cukorbetegségre, mérték az éhomi lipidszintet, és szövetmintákat gyűjtöttek az epigenetikai változások vizsgálatához.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/foas-pmd030215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s