Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Finn kutatás: a statinkezelés 46 százalékkal megnöveli a cukorbetegség kockázatát

Posted by Suggestor - 2015. március 5. csütörtök

A Kelet-Finnországi Egyetem és a Kuopio Egyetemi kórház nagyszabású vizsgálatot végzett a statinkezelés és a 2. típusú cukorbetegség összefüggésének vizsgálatára.

Előző kutatások kimutatták, hogy létezik ez a kockázat, de különböző, a vizsgálat módszereiben meglevő hiányosságok miatt nem volt az eredményük autentikus.
A Kelet-Finnországi Egyetem 8749 kaukázusi férfin – aki nem volt cukorbeteg a kutatás indulásakor – végezte a vizsgálatot. A résztvevők 45-73 évesek voltak, országos minta alapján választották ki őket, és hat éven át követték az állapotukat.
Markku Laakso professzor vezetésével a kutatók nemcsak a statinkezelés hatását vizsgálták a 2. típusú cukorbetegség kialakulására, hanem a mechanizmusát is: értékelték az inzulin-rezisztencia és az inzulin elválasztás változását.
Újonnan diagnosztizált cukorbetegséget 625 férfinál észleltek, mérték az inzulin szenzitivitásukat és az inzulin elválasztásukat.
Miután minden lehetséges zavaró tényező hatását kiiktatták – kor, testtömeg index, derékkörfogat, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás, családi hajlam a cukorbetegségre, béta-blokkoló és vízhajtó-kezelés – azt találták, hogy a statinokkal kezelt páciensek között 46 százalékkal gyakoribb volt a cukorbetegség kialakulása, mint a statinokkal nem kezelteknél.
A kockázat dózisfüggő volt a simvastatin és az atorvastatin esetében.
A statinkezelés megnövelte a vércukor-értéket (2hPG) és az éhomi vércukor értéket is. Az inzulinérzékenység 24 százalékkal, az inzulin elválasztás 12 százalékkal csökkent a statinnal kezelteknél.
A szerzők következtetése ez: „Az összefüggés a statin használata és a diabétesz kialakulásának kockázata között nagy valószínűséggel az, hogy csökken az inzulin érzékenység és csökken az inzulin elválasztás. A statin terápia 46 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a 2. típusú cukorbetegség kialakulására –  a zavaró tényezők kiiktatása után -, ami arra enged következtetni, hogy népességszinten a diabétesz kockázata nagyobb, mint vélik.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/d-sst030215.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Finn kutatás: a statinkezelés 46 százalékkal megnöveli a cukorbetegség kockázatát”

  1. Sándor said

    A cikkből nem derül ki, ezért utánanéztem, mik azok a sztatinok: koleszterincsökkentők. Több információ itt:http://www.egeszsegkalauz.hu/sziv-es-errendszeri-betegsegek/koleszterincsokkentes-dilemma-a-sztatinok-korul-104543.html

  2. uniohid said

    Elgondolkoztató!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s