Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koenzim Q10 szedése valószínűleg hatástalan

Posted by Suggestor - 2015. március 8. vasárnap

A népszerű táplálékkiegészítőt, a koenzim Q10-et (ubiquinone) azért szedik olyan sokan, mert hatásos antioxidánsnak vélik, ami védi a sejteket a szabad gyököktől. A McGill Egyetem kutatói szerint azonban nem antioxidáns az ubiquinone, és a szedése valószínűleg nem szolgál különösebb célt.

Az ubiquinone lipidszerű (zsírszerű) anyag, ami megtalálható a szervezet összes sejtjében. A sejteknek szükségük van rá az energiatermeléshez, amit a tápanyagokból és oxigénből nyernek. Ezt a műveletet a mitokondriumoknak nevezett sejtszervecskék végzik, a sejteken belül. Mivel azt tartották az ubiquinone-ról, hogy antioxidánsként is viselkedik, ajánlották egy sor betegség és az öregedéssel járó tünetek kivédésére.

“Eredményeink azt mutatják, hogy az egyik legfontosabb öregedés elleni antioxidáns táplálékkiegészítő valószínűleg nem úgy működik, ahogy azt feltételezték. A táplálékkiegészítők sokba kerülnek, és a pénzt jobban is el lehetne költeni: egészséges élelemre. Mi több, az emberek, ha találnak egy ‘biztos, hatásos szert’, kevésbé hajlamosak változtatni az életmódjukon” – mondta Siegfried Hekimi biológus professzor.

Ahhoz, hogy tanulmányozni tudják, hogyan érinti az energia-anyagcsere az öregedést, létrehoztak a kutatók egy olyan egértörzset, amely fokozatosan elveszíti az ubiquinone-jait, majd helyreállították normális szintre. Az ubiquinone elvesztése (az energiatermelésben betöltött szerepe miatt) súlyos betegségekhez, majd korai halálhoz vezetett.

De a kutatók meglepődve tapasztalták, hogy nincs jele a szervezetükben fokozott oxidatív károsodásnak a sejtmembránon vagy a DNS-ben. Arról is meggyőződtek, hogy a károsodás  hiánya nem valamilyen más antioxidáns stratégia eredménye.

Ellenben a kutatók rájöttek az ubiquinone másfajta szerepére: a mitokondriumok energiatermelésének a segítése a feladatuk.

“Sok páciens azért beteg, mert a mitokondriuma nem működik megfelelően, beleértve azt is, hogy nem tartalmaz elegendő ubiquinone-t. Kutatásunk eredményét arra fogjuk használni, hogy megtaláljuk a módját, hogyan lehetne – esetleg egy új gyógyszerrel – megnövelni az ubiquinone szintet vagy a megmaradt ubiquinone-ok működését fokozni a szerepüket hiányosan betöltő mitokondriumokban” – fejtette ki Hekimi professzor.

Az írás a Nature Communication folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/mu-pal030515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.