Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Meditációval lassíthatjuk agyunk öregedését

Posted by Suggestor - 2015. március 9. hétfő

A University of California (Los Angeles) agykutatója, Dr. Florian Kurth úgy találta, hogy a meditáció hosszabb időn át megőrzi az agy szürke állományát – információ-feldolgozó képességét.

Ebben a kutatásban Dr. Kurth és munkatársai azt tanulmányozták, vajon a meditáció együtt jár-e a figyelem, a memória és az információ feldolgozás képességének javulásához.

Toboroztak 100 résztvevőt a kísérlethez, 24-77 éveseket. Ötven közülük négy, illetve 46 éve meditált, ötven soha. A kutatók valamennyi résztvevő agyát szkennelték MRI-vel.

Kimutatták, hogy korral növekvően csökkent a kísérletben résztvevők szürkeállománya – amint az várható volt. Azonban meglepetéssel észlelték, hogy a meditáló csoportba tartozók lényegesen kevesebb szürkeállományt vesztettek számos agyterületen.

“Azt vártuk, hogy kisebb területen várhatók csekélyebb változások – amint az előző meditációs kutatások feltételezték. Ehelyett ténylegesen azt figyeltük meg, hogy széles körű hatása lett a meditációnak szerte az egész agyban” – kommentálta Dr. Kurth.

A kutatás nem foglalkozott a zavaró tényezők kiszűrésével, mint az életmóddal, a személyiséggel és a genetikai eredetű agykülönbségekkel, ezért a meditáció, illetve a szürkeállomány megmaradása között oki összefüggést bizonyítani nem tud.

“Viszont azt reméljük, hogy ösztönözni fog további kutatásokat, és a tudományos bizonyítékok a meditáció agyunkat – és elménket –  megváltoztató képességéről a kutatást át fogják vinni a gyakorlatba” – fűzte hozzá a szerző.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/289109.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Meditációval lassíthatjuk agyunk öregedését”

  1. uniohid said

    “A kutatás nem foglalkozott a zavaró tényezők kiszűrésével, mint az életmóddal, a személyiséggel és a genetikai eredetű agykülönbségekkel, ezért a meditáció, illetve a szürkeállomány megmaradása között oki összefüggést bizonyítani nem tud.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s