Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szennyvíz-kezelési módszereink nem alkalmasak a nanoanyagok eltávolítására

Posted by Suggestor - 2015. március 11. szerda

A nanoméretű anyagok egyre nagyobb arányú ipari alkalmazása miatt növekszik a tudósok aggodalma, hogy a folyóvizekbe kerülő nanoanyagok károsíthatják a környezetet és az egészségünket.
A Kalifornia Egyetem (Riverside) kutatói elemezték a tipikus szennyvíz-előkezelő módszereket, amelyek a nano-titánium dioxidot akarják eltávolítani a szennyvízből.
Az a következtetésük, hogy a jelenlegi módszerek nem elégségesek ahhoz, hogy megfelelően kiszűrjék a vízből a nanoanyagot.
(Három hagyományos módszer hatékonyságát tesztelték: koaguláció, flokkuláció, ülepítés,  – egyik sem bizonyult eléggé hatásosnak.)
„A nano-tudomány és a  nano-engineering izgalmas új termékeket fejlesztett ki, de nekünk mindig figyelnünk kell a technikai haladás következményeire” – jelentette ki Domenico Grasso, az Environmental Engineering Science – amelyben a tanulmány megjelent –  főszerkesztője. „Walker professzor  beszámolója aggodalmat ébresztett az iránt, hogy a létrehozott nanoanyagok egy jó része kijut a vizekbe.”
„Az igaz, hogy a szennyvíz-kezelési eljárásokat tovább lehet optimalizálni, ami a szennyező anyagok eltávolítását hatékonyabbá teheti, de ez a kutatás azokra a kihívásokra mutat rá, amelyekre fel kell készülnünk, az új nanoanyagok megjelenésével együtt” – foglalta össze Sharon Walker, kémiai és környezeti engineering professzor.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/mali-acw031015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s