Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy hét speciális szemtréning után élesebben látnak idősek, fiatalok

Posted by Suggestor - 2015. március 12. csütörtök

A Kalifornia Egyetem (Riverside) pszichológia professzora, G. John Andersen évtizedes kutatással olyan szemtréninget állított össze, amelynek a hatására – egyébként egészséges szemű – öregek szeme érzékenyebb lesz a kontrasztokra és élesebben lát.
Vannak olyan korral összefüggő látási problémák, amelyeket magához a szemhez lehet visszavezetni, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a nem elég világosan körvonalazott képek vizuális feldolgozása (vagyis az alacsony kontraszt-érzékenység) nem a szem hibája, az agy feldolgozási képessége csökken a korral, ami rontja az idősek életminőségét, balesetnek teszi ki őket.
„Kutatásunk szerint az idősek vizuális rendszere nagyfokú plaszticitást mutat, és tréning módszerünket fel lehet használni a vizuális funkció javítására” – állapítja meg G. John Andersen pszichológia professzor.
A professzor és munkatársai kíváncsiak voltak rá, hogy vajon egy olyan tréninggel, amelyik újra meg újra kiteszi az agyat bizonyos speciális feladatoknak, helyreáll-e az agy működése.
16 fiatal (22 éves) és 16 idős (átlag 71 év) vett részt a kísérletben. Valamennyien szűrésen estek át, biztosítandó, hogy sem kognitív hanyatlás, sem szembetegség jelei nem mutatkoznak rajtuk.
A résztvevők 7 napon át másfél órás tréningen vettek részt a kutatólaboratóriumban, a számítógép képernyőjén figyelték a képet, megállapítandó, hogy az óramutató járásával egyezően vagy ellentétesen van elforgatva. Időről időre változtattak a kutatók a kontraszt-élességen a kísérlet során: mennyire volt szemcsés vagy mennyire éles a kép.
Emellett, minden áldott nap újra meg újra, a résztvevő előző teljesítményéhez kalibrálták az alkalmazott kontraszt-értéket, úgy, hogy a tréning közel essen a teljesítménye határához.
Egy-egy tréningnap alkalmával 750, összesen a kurzus folyamán, 3750 próbát tettek.
Az eredmény azt mutatta, hogy a vizuális tréningnek sikerült kiküszöbölnie a kontraszt-érzékenységben a résztvevők közti korkülönbséget.
A kísérlet kezdetén a fiatalok lekörözték az időseket teljesítményben, de az idősek a kurzus végére a fiatalokéhoz hasonló teljesítményt mutattak fel.
Az elemzés megerősítette, hogy a javulás az agy vizuális feldolgozó folyamatában beállott változásból adódott – nem a szemben végbement változásból.
„A tréning hatása nem attól függött, mennyi fény jut a pupillából a retinára” – magyarázta Andersen.
Ami még meglepőbb, mind a fiataloknak, mind az időseknek javult a látásélességük: az időseknél a közellátás élessége, a fiataloknál a távollátás élessége javult.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/afps-boa030915.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.