Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A marihuánát szívó tizenéveseknek már a húszas éveikre rossz a memóriájuk

Posted by Suggestor - 2015. március 13. péntek

„A cannabis azokat a memória folyamatokat befolyásolja, amelyet minden nap használunk – probléma megoldásra, kapcsolataink ápolására” – mondja Dr. John Csernansky professzor (Northwestern University).
Azok a tinédzserek számítottak a kutatásban krónikus marihuána szívóknak, akik három éven át naponta szívták a ‘füvet’. A marihuána szívása miatt  a normálistól eltérő alakot vett fel a hippokampuszuk, és – ezzel összefüggően – romlott a hosszú távú memóriájuk, már a húszas éveik elejére, két évvel azután vizsgálva, hogy felhagytak a marihuána szívással.
Korábbi kutatásában a Northwestern Egyetem csapata már kimutatta, hogy a rövid távú, munkamemóriájuk is romlott a rendszeres marihuána élvezőknek, több, más agyterület abnormális fejlődése következtében.
„Mind a mostani, mind az ez előtti kutatásunk kapcsolatot fedezett fel a serdülőkori krónikus marihuána-használat és a memóriára nézve kritikus szerepű agyterületek formálódása között.”
Minél hosszabban használta valaki a marihuánát, annál nagyobb volt a normálistól való eltérés. Az abnormális alak valószínűleg a károsodás mértékét tükrözi a hippokampuszban.
A fejlett agyszkennelő eszközök ma már részletes és finom, aprólékos vizsgálatra adnak lehetőséget, mondják a kutatók.
A vizsgálatban résztvevő személyek 16 és 17 éves koruk között kezdték el szívni a füvet, három éven át. A kutatás kezdetén már körülbelül két éve felhagytak a marihuánával. Összesen 97 kísérleti személy vett részt a kutatásban, az egészséges kontroll-személyeket is beleértve.  A krónikus marihuána-élvező fiatalok 18 százalékkal rosszabbul teljesítettek a memória-teszten.
A kutatók úgy látják, hogy a marihuána legalizálása tovább fogja növelni a használatát: négy államban már rekreációs célú használata megengedett, 23 állam az orvosi célú használatát engedélyezi.
Hosszú távú kutatásra volna szükség – mondják a kutatók -, hogy végérvényesen megállapíthassák: a marihuána a felelős a feltárt agystruktúra-különbségekért és a memóriaromlásért.
„Bár az elég bizonyítéknak látszik, hogy minél hosszabban használták a marihuánát, annál nagyobb volt az eltérés a hippokampuszban, ami arra enged következtetni, hogy a marihuána a kiváltó ok.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/nu-tcu030915.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.