Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Alacsony dózisú ionizáló sugárzás is okozhat rákot

Posted by Suggestor - 2015. március 14. szombat

Azt állapította meg az USA Energiaügyi Minisztériumának Berkeley Laboratóriuma, hogy még 100 millisievert dózisú sugárzás, ami nagyjából tíz teljes test CT-nek felel meg, okozhat emlőrákot – az arra érzékeny emberekben.
Egereken tanulmányozták a problémát: az, hogy az alacsony dózisú sugárzás kivált-e  rák-kockázatot, alapvetően az állatok génösszetételétől függ.

Az emlőrákra hajlamos állatoknál a kutatók több, mint egy tucatnyi régiót azonosítottak a génkészletben, amelyek mind hozzájárulnak az alacsony dózisú sugár-érzékenységhez. A gének és a szöveti sejt-környezet, ami közvetlenül körülveszi a tumort – a tumor mikrokörnyezete – együttesen van hatással a rák-kockázatra.
Mivel az ember és az egér sok azonos génnel rendelkezik, az egereken végzett kutatás fényt deríthet az emberi szervezet reagálására  alacsony dózisú sugárzást követően.
A jelenlegi felfogásban az ionizáló sugárzás kockázatát dózisfüggőnek tartják, de egyre több tudós vallja azt, hogy nem biztos, hogy igaz ez az alacsonyabb dózisok esetében.
„Kutatásunk ez utóbbi nézetet erősíti meg. A rákhajlam egy bonyolult interakció eredményeként jön létre az alacsony dózisú sugárzás, az egyed génjei és tumorjának mikrokörnyezete között” – magyarázza Jian-Hua Mao kutatásvezető (Berkeley Laboratórium, Élettudományok részleg).
A genetikai rizikótényezők azonosítása segít majd a tudósoknak meghatározni, megnövekszik-e egyes emberek rák-kockázata, ha alacsony dózisú sugárzásnak teszik ki őket.

Lehetséges, hogy az egyéni érzékenységet, a nagyobb rák-kockázatot majd genetikai szűréssel állapítják meg, és más diagnosztikai vagy terápiás technikát alkalmaznak.
A kutatási beszámoló a Scientific Reports folyóiratban jelent meg.
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/290722.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s