Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ahogy a levegő kitisztult, a gyerekek tüdeje megerősödött

Posted by Suggestor - 2015. március 15. vasárnap

Az elmúlt két évtizedben a Los Angeles-i medence öt városában megjavult a levegő minősége, így a 11- 15 év közötti gyerekek tüdőfunkciója is lényegesen javult.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Gyermek Egészség Felmérése azt mutatja, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket 2007 és 2011 között vizsgáltak, többet fejlődött a tüdeje, mint akiket 1994 – 98, illetve 1997 – 2001 között. (A gyerekek ugyanolyan korúak voltak, és ugyanazokból a közösségekből kerültek ki, minden esetben.)

A tüdő működésének javulása a levegő minőségének javulását követte.

Számos kutatás foglalkozott már a szennyezett levegő hatásával a gyerekek egészségére – összehasonlítva szennyezett és kevésbé szennyezett levegőjű településeket. A kihívás ott van, hogyan lehet kiküszöbölni más faktorok hatását az egészségben fellelhető különbségekre.
Ez a kutatás több, mint 2000 gyerekre vonatkozott városonként, és két évtizeden át követte az egészségi állapotukat. (A gyerekek korban, nemben, etnikumban, légúti megbetegedésekben hasonlítottak egymásra.)
A kutatás erős bizonyítékot talált arra nézve, hogy egyedül a levegő minőségének javulása, amit növekedésük kritikus évei alatt beszívnak, egész életen át tartó javulást idéz elő a gyerekek egészségében.

„Lényeges javulást tapasztaltunk a legutóbbi gyerekcsoportunk tüdejének működésében” – mondta W. James Gauderman professzor. „Egészen különös dolog pozitív eredményről beszámolni, az eltelt 20 év annyi negatív eredménye után.”
Az előző eredményeik az erősen szennyezett levegőjű területeken a gyerekek sorvadó tüdejéről szóltak, és az asztma kockázatának növekedéséről.
De azóta két káros szennyezőanyag: a nitrogéndioxid és a szálló por (PM 2,5) körülbelül 40 százalékkal csökkent Long Beach-en, Mira Loma-n, Riverside-on, San Dimas-ban és Upland-on.
Ezért a 2007-2011-es felmérés már azt mutatta, hogy a gyerekek tüdeje gyorsabban fejlődött. Tizenegy éves koruktól tizenöt éves korukig 10 százalékkal nőtt a gyerekek tüdőkapacitása az 1994-1998-ban vizsgált gyerekekhez képest.
Az abnormálisan alacsony tüdőfunkcióval rendelkező gyerekek aránya – 15 éves korban – 8 százalékról 3,6 százalékra csökkent.
„A felnőttkori csökkent tüdőfunkció erősen összefügg a légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságával, és az idő előtti halállal” – magyarázza Gauderman. „Az elmúlt húsz év alatt kitisztult levegő csökkenti majd a különbséget a Los Angeles-medencei és a Los Angeles medencén kívül élő gyerekek tüdejének egészségében.”
A serdülőkor évei kritikus időszak a tüdő fejlődésében. Amikor a kutatók újra megvizsgálták – immár felnőttként – a korábbi felmérésben résztvevőket, meggyőződtek róla, hogy felnőtt korban nem sikerült az ‘elvesztett tüdőfunkciót megszerezni’.
„A tüdejük elvesztette a lehetőséget, hogy tovább nőjön” – jegyezte meg a professzor.
A serdülők tüdejének fejlődése javult a jobb levegő következtében – iskolázottságtól, etnikumtól, dohányzásnak kitettségtől és egyéb tényezőktől függetlenül.
Mind az öt városban javult az asztmás gyermekek tüdeje is – kétszer olyan gyorsan, mint más gyerekeké. De azok is, akik nem voltak asztmásak, jelentős fejlődést mutattak tüdőkapacitásban.
„Eredményeink valószínűleg jól hasznosíthatóak lesznek Dél-Kalifornián kívül is, minthogy a két szennyezőanyag – a nitrogén dioxid és a szálló por (PM) -, amelyeknek a csökkenését az egészségben beállott javuláshoz kötjük, bármelyik városi környezetben magas szintet ér el.”
A levegő minőségének nagy arányú javulását a helyi, állami és szövetségi szabályozás szigorításának köszönhetik, állítják a kutatók.
Az eredmények azonban nincsenek garantálva. „Nem dőlhetünk hátra elégedetten, mert a járművek száma folyamatosan növekszik az útjainkon. A Los Angeles-i kikötőt és Long Beach-et, amelyek a legnagyobb szennyezőforrások, fejleszteni fogják. Ami több teherautót jelent az utakon.”
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/290387.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s