Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kapcsolat van a hajrendellenességek és a lyukas fogak között

Posted by Suggestor - 2015. március 16. hétfő

A Nemzetközi Fogászati Kutatási Szövetség ülésszakán Olivier Duverger (Neurológiai Rendellenességek és Sztrók Nemzeti Kutatóintézet, USA) előadását az alábbi címmel tartotta meg: “A haj keratinja, mint az érett fogzománc szerves komponense: összefüggés a hajrendellenességek és a kariesz (lyukas fog) között.

A haj és a fogak közös fejlődési mechanizmuson mennek keresztül, mondja Duverger, de a fő strukturális komponensek,amelyek a hajat és fogat alkotják, különböznek egymástól. A hajszálak alapvetően összegubancolódott keratinszálakból állnak, a fogzománc zománc-fehérjéből (amelogenin, ameloblastin), amelyet a zománc érése folyamán ásványi anyagok helyettesítenek. A már teljesen mineralizálódott fogzománc csak csekély mennyiségű organikus anyagot tartalmaz, és ez az anyag eddig kevéssé ismert volt. A kutatók most megállapították a haj keratinjának jelenlétét és működését a fogzománc szerves eredetű anyagában.

Egérkísérletekben, genetikai módszerekkel (transzkriptom-elemzéssel, ami az egy sejten belüli, egy időpontban jelenlévő mRNS készlet elemzéséről szól, gén-kifejeződést vizsgálnak vele) megállapították, hogy a szőr- (vagy haj) keratin expressziót melyik gén szabályozza a szőrtüszőben. Genetikai és szájon belüli vizsgálattal a kutatók tesztelték az összefüggést a haj-keratinban tapasztalható eltérések és a lyukas fogra való hajlam között.

Funkcionális elemzéssel kiderítették, hogy a haj keratinjában végbe ment mutációkkal  megváltozott a fogzománc struktúrája is, csökkent a fogzománc keménysége.

Duverger azzal zárja előadását, hogy a haj keratinja fontos összetevője a fogzománcnak, és a keratinban történt mutációk megnövelik a fogproblémák és a kariesz kockázatát.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/iaa-tlb031215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s