Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefügg a levegőszennyezettség a nyaki artéria-szűkülettel

Posted by Suggestor - 2015. március 17. kedd

A New York-i Egyetem orvosai 300 000, New York-ban, New Jersey-ben, illetve Connecticutban élő ember orvosi leleteit elemezték. Úgy találták, hogy azokon a helyeken, ahol a finom porszennyezés (PM 2,5) a legnagyobb értéket éri el, lényegesen gyakoribb a nyaki artéria beszűkülése.
A PM 2,5-ként jelzett finom por a méter 2,5 milliomod részénél kisebb porszemcse, többnyire az autók használatakor, illetőleg a fa égése során keletkezik.
„Rengeteg időt töltünk a hagyományosnak nevezhető rizikótényezők: mint a magas vérnyomás, koleszterin, diabétesz, dohányzás elemzésével, miközben – adataink ezt támasztják alá -, a minden napi levegőszennyezettség maga is jelentős kockázatot képvisel” – állapítja meg Jeffrey S. Berger.
Az orvosi kutatások már 1950-es évektől felfigyeltek arra, hogy a kiugróan magas levegőszennyezettség a szívrohamokban és a sztrókokban is kiugrásokat okoz. Az újabb kutatások a hosszú távú légszennyezést is összekapcsolták a szívrohamra, sztrókra való kockázattal, főleg a PM 2,5 értékével.

„A kutatások szinte kizárólag a szívre és a koronáriás artériákra fókuszáltak, egy sem nézte meg az érrendszer más részét, például a karotid (nyaki) artériát”- fejti ki Jonathan D. Newman kardiológus.
A két nyaki artéria a nyak két oldalán helyezkedik el, az agy vérellátásának zömét végzi. Sztrók gyakran keletkezik úgy, hogy a nyaki artéria összeszűkült szakaszán leszakad egy plakk, és eltorlaszol egy kisebb agyi eret.
A kutatók onnan szerezték adataikat a nyaki artéria szűkületéről, hogy vaszkuláris ultrahang-tesztet csinált a Life Line Screening a 300 000 lakosról 2003 és 2008 közötti időszakban. (A szűrés idején ismert nyaki artériás betegeket kizárták a vizsgálatból.) A levegő szennyezettségének értékeit az EPA – a környezetvédelmi hatóság – szolgáltatta.

Az elemzés azt mutatta ki, hogy a PM 2,5 értékben a legkevésbé szennyezett levegőjű helyen lakókhoz képest a legszennyezettebb helyeken élőknek 24 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a nyaki artéria beszűkülésére.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogyan okoz a levegőszennyezés érbetegséget. Kutatások arra engednek következtetni, hogy részint a koleszterinben a légszennyezés hatására végbe menő kémiai változások, részint a gyulladás előidézése, részint a vérlemezkék összetapadásának előmozdítása lehet az ok.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/nlmc-pll031315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s