Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kanadai kutatók feltalálták a csúszásmentes talpat

Posted by Suggestor - 2015. március 18. szerda

Üvegszálak tízezreivel van megerősítve az a műanyag talp, amit kanadai kutatók fejlesztettek ki. „Azt hiszem, mindenki tudja, milyen kellemetlen megcsúszni, elesni a jeges úton. Most képzelje hozzá, hogy gyönge, öreg vagy rokkant az illető, és egy csúszós járdán vagy úttesten kell mennie… Egy súlyos kimenetelű esésből származó csípőtörés szinte halálos ítélettel ér fel egy idős embernek” – mondja Reza Rizvi (Toronto-i Rehabilitációs Intézet), aki ilyen, és ehhez hasonló csúszásmentes anyagok fejlesztésén dolgozik.
A kutatócsoport vezetője, Tilak Dutta hangsúlyozza, hogy az elesés csak része a problémának: „Ugyanolyan fontosak azok az idős emberek is, akik amiatt maradnak otthon télen, bezárva a négy fal közé, mert félnek attól, hogy eleshetnek. Az aktivitás, a mozgás hiánya és az izoláltság súlyos kárt okoz az egészségükben. Olyan lábbelit kell adnunk ezeknek az idős embereknek, hogy télen is mozoghassanak a szabadban, biztonságban érezve magukat.”
A jég veszélyes felület, magyarázza Rizvi, amikor a hőmérséklet 0 Celsius fok közelében van, vékony, csúszós vízréteg alakul ki a jég felszínén.
A szöges/stoplis cipőtalp megfelelő, addig, amíg csúszós vízrétegben megy az ember: a kiugró részek belemélyednek a vízbe, amíg el nem érik a szilárd jeget. De mihelyt bemegy velük az ember egy helyiségbe, nagyon csúszóssá válnak, például a kemény, nedves márványfelületen, ezért kellett jobb megoldáson gondolkodni.
Csiszolópapír anyagúvá kellene változtatni a műanyagot – gondolkodtak a kutatók.
Rizvi és kollégái a University of Toronto polimer-laborjából új típusú, talpnak való anyagot fejlesztettek ki, olyat, amely mikroszkopikusan ‘beleássa magát’ a felszínbe. Ezt anyagot termoplasztikus poliuretánból, egy gumiszerű műanyagból gyártották, ami vékony üvegszálak tízezreivel van teli. Az üvegszálak vége kiáll a műanyagból, így jön létre a finom csiszolópapír-szerű anyag.
Ez az anyag száraz felületen ugyanolyan jól működik, mint a közönséges talp, a jégen azonban megmutatkozik különleges ‘műanyag-üvegszál’ tulajdonsága.
Létezik módszer az üvegszálas műanyag gyártására, mondják a kutatók, de ez a termék egy kicsit más: ebben az üvegszálak nem párhuzamosan futnak a felszínnel, hanem rá merőlegesen. Úgy állnak ki az üvegszál-végek a felszínből, mint a tűk a tűpárnából.
„Az anyag maga nem drága, de az alkalmazása nem egyszerű”- mondja Rizvi. A team kidolgozott egy technológiát, hogyan lehet automatizálni a folyamatot, így olcsón, tömegesen termelhetővé vált a csúszásmentes talp. Már ‘csak’ a kopásállóságán kell javítani, és megoldódik az északi népek állandó problémája.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/aiop-wht031215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s