Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Valójában létezik biológiailag lebomló műanyag?

Posted by Suggestor - 2015. március 19. csütörtök

Nemrégiben jelentek meg azok a műanyag tárgyak, amelyeket mint ‘biológiailag lebomlót’ reklámoznak a fogyasztóknak. A Michigan State University csomagolás-innovációs és fenntarthatósági központja vizsgálatokat végzett ezekkel a termékekkel, amelyben megállapította, hogy a biológiailag lebomlónak nevezett termékek sem bomlanak le gyorsabban, mint azok, amelyekről nem állítják, hogy lebomló.
A tanulmány az Environmental Science & Technology című folyóiratban, az Amerikai Kémia Társaság orgánumában jelent meg.
A műanyag hulladék mára világprobléma lett. Egyes országok megkísérlik visszaszorítani az egyre növekvő plasztik hulladék mennyiségét, például az egyszer használatos bevásárló szatyrok betiltásával. A legtöbb műanyag életpályája a hulladéklerakón ér véget, ahol évtizedeken keresztül vagy még annál is tovább ‘elfekszenek’, anélkül, hogy a bomlás legkisebb jelét is mutatnák.
A közelmúltban néhány gyártó olyan adalékokat adott a műanyagokhoz, amelyekről feltételezik, hogy ‘biológiailag lebomlóvá’ teszik a műanyag terméket. De ezidáig még senki sem tesztelte az eljárás hatékonyságát.
Susan Selke és Rafael Auras teamje ezt tesztet akarta elvégezni, hogy lássák, hogyan működnek ezek az adalékok – a tipikus lerakási körülmények között.
Öt különböző adalékanyagot tartalmazó műanyag lebomlását vizsgálták meg, amelyeket ‘gyorsan lebomlóként’ hirdetnek.
Nem találtak bizonyítékot arra, hogy az adalék vegyületek előmozdították volna a biológiai lebomlást sem a komposztban, sem a szimulált hulladék-lerakóbeli körülmények között, sem a talajba három évre eltemetve.
A kutatók hangsúlyozzák, igen széles körű tanulságot hordoznak az eredmények a fogyasztókra, a környezetre és nem különben ezeknek a termékeknek a gyártóira nézve.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/acs-mpl031815.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Valójában létezik biológiailag lebomló műanyag?”

  1. […] Nemrégiben jelentek meg azok a műanyag tárgyak, amelyeket mint ‘biológiailag lebomlót’ reklámoznak a fogyasztóknak. A Michigan State University csomagolás-innovációs és fenntarthatósági központja vizsgálatokat végzett ezekkel a termékekkel, amelyben megállapította, hogy a biológiailag lebomlónak nevezett termékek sem bomlanak le gyorsabban, mint azok, amelyekről nem állítják, hogy lebomló – írja a fuggetlen.wordpress.com. […]

  2. uniohid said

    “…tanulságot hordoznak az eredmények a fogyasztókra, a környezetre és nem különben ezeknek a termékeknek a gyártóira nézve.”
    : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s