Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elektromos autók eddig fel nem tárt előnyei

Posted by Suggestor - 2015. március 20. péntek

Van, amiről nem szoktak beszélni, amikor az elektromos járművek és a hagyományos autók előnyeit hasonlítják össze: ez a hőkibocsátásuk. Mert az tény, hogy az elektromos autók lényegesen kevesebb hőt bocsátanak ki.
Amikor nyáron az egyébként is meleg városokat még jobban fűtik az autók, nem közömbös az elektromos autók ‘hűvössége’.
Ezzel a tulajdonságukkal hozzájárulhatnak a városi hősziget-jelenség csökkentéséhez, ami miatt viszont kevesebb légkondicionálásra lehet szükség.
„Könnyen átsiklik az ember a dolog fölött, és nem veszi észre az előnyös összefüggést a globális felmelegedés és az elektromos járművek tekintetében, de ha holisztikusan közelítjük meg a dolgot, váratlan összefüggéseket fedezhetünk föl” – állapítja meg Jianguo Jack Liu, a Michigan Állami Egyetem Rendszer-integráció és Fenntarthatóság központjának igazgatója. „A hőhullámok ölni képesek, és a klímaváltozásnál egyetlen fok is számít.”

A kínai Hunan Egyetem (Changsha) professzora, Canbing Li vezette a kutatást, melynek során a 2012. év nyarának adatai alapján kalkulálták ki, hogy ha Pekingben átállították volna a járműveket elektromos üzeműre, akkor a hősziget forrósága közel 1 Celsius fokkal csökkent volna. Ez 14,4 millió kilowattóra energiát takarított volna meg Pekingnek, és 11,779 tonnával kevesebb lett volna a széndioxid-kibocsátása – naponta.

A hagyományos járművek és a légkondicionáló berendezések a két legnagyobb hőkibocsátó, ezek ‘fűtik’ legerősebben a várost. Az elektromos autók a hagyományos járművek hőkibocsátásnak csak mintegy az ötödét termelik meg.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy néhány, a városi hőszigeteket befolyásoló tényezővel nem foglalkozik a tanulmány: például nem tárgyalja az aeroszol-szennyezés csökkenésének hatását (ami szintén a hősziget-jelenséget csillapítja). Ezeket a tényezőket azonban mind érdemes tekintetbe venni, amikor a hagyományos illetve az elektromos járművek előnyeit-hátrányait vizsgálják.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/msu-hbo031815.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s