Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van szívkoszorú-ér meszesedésre hajlamos személyiség

Posted by Suggestor - 2015. március 22. vasárnap

Rossz hír a hatalom-mániásoknak: az agresszív, versengő típusú személyiség megrövidítheti az életét.

A University of Utah kutatásai szerint – amit az Amerikai Pszichoszomatikai Társaság Savannah-ban megtartott ülésén ismertettek – , a magasabb társadalmi státuszért vívott küzdelem megnöveli az illető személy esélyét a szív- és érrendszeri betegségekre.

De egyúttal van egy jó hírük is a kutatóknak: ha a magasabb társadalmi státuszt a presztizsével, megbecsültségével érdemli ki az illető személy, annak védő hatása van az egészségére.

Pszichológus nyelven ezt úgy nevezik, hogy ha elfogadó, barátságos, segítőkész is egyben a domináns személy (warm-dominant style), szemben az ellenséges dominánssal (hostile-dominant), az védő hatású az egészségére nézve.

Négy kísérletet végeztek ennek kapcsán:

500 egyetemi hallgatónak felmérték a személyiség típusát. Az ellenséges-domináns típus nagyobb ellenségességet és stresszt tanúsított a személyes kapcsolataiban, a meleg-domináns típus általában magasabbra értékelte magát másoknál a társadalmi ranglétrán, és mindkét típus fontosnak ítélte a személyes hatalmat.

A kutatók monitorozták a résztvevők vérnyomását, miközben azok reagáltak egy stresszel terhelt beszélgetésre másokkal – akiknek az volt a feladatuk, hogy alkalmazkodóan vagy dominánsan (ami ki volt róva rájuk) viselkedjenek. Az ellenséges-domináns típus lényegesen magasabb vérnyomással reagált, amikor domináns partnerrel beszélt – de akkor nem emelkedett meg a vérnyomása, ha alkalmazkodó partner volt a beszélgetőtársa.

Előző kutatások arra utaltak, hogy a stresszhatásra megemelkedett vérnyomás a kardiovaszkuláris megbetegedésre való kockázat jele.

A harmadik kísérletben közel száz fiatal pár vett részt. A kutatók úgy találták, hogy ha a férfi ellenséges-domináns típusú volt, egész nap emelkedett volt a vérnyomása (amit egy felvehető monitor mért), de a nőkre nem volt érvényes ez a megállapítás. A meleg-domináns típus a nőknél alacsonyabb vérnyomást jelzett a hordozható készülék – a meleg-domináns férfiak esetében viszont nem volt alacsonyabb.

A negyedik kísérletet több, mint másfél száz idősebb párral végezték (átlagéletkoruk 63 év). Kiderült ebből, hogy a meleg-domináns stílus kevesebb konfliktussal és több támogatással jár. Az ellenséges-domináns stílus súlyosabb artéria-elmeszesedéssel volt kapcsolatban, férfiaknál és nőknél egyaránt. Emellett nagyobb konfliktusokkal is terhelt volt a házastársi kapcsolat – és kevesebb támogatást kaptak egymástól.

“Nem olyan stílus (az ellenséges domináns), amivel jól ki lehet jönni más emberekkel” mondja Timothy W. Smith pszichológus. De nem muszáj ezzel a stílussal élni le az életét. “Vannak rá példák, hogy el lehet sajátítani a másik stílust. Öreg kutyát is lehet új trükkökre tanítani, és ha vállalkozik rá, hogy megtanulja, csökkentheti vele a koszorúér-kockázatát.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/uou-tco031715.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Van szívkoszorú-ér meszesedésre hajlamos személyiség”

  1. uniohid said

    “…van egy jó hírük is a kutatóknak: ha a magasabb társadalmi státuszt a presztizsével, megbecsültségével érdemli ki az illető személy, annak védő hatása van az egészségére.” – Így.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s