Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan tompíthatjuk a fényszennyezés hatását?

Posted by Suggestor - 2015. március 23. hétfő

A Connecticut-i Egyetem rákepidemiológusa, Richard Stevens, harminc éve foglalkozik már a mesterséges fény hatásával.

“Egyre inkább világossá válik, hogy a mesterséges fény hatással van szervezetünkre. A megvilágításon azonban képesek vagyunk javítani. Lassan megtanuljuk, hogy az a jobb megvilágítás, amelyik csökkenti a szervezetünket érő fiziológiai hatásokat” – mondja Stevens. “Így este, tompább, hosszabb hullámhosszú fényt használjunk, és kerüljük a ragyogó kék fényt kibocsátó e-könyv olvasókat, tableteket, okostelefonokat.”

Ezek az eszközök ugyanis elegendő kék fényt bocsátanak ki ahhoz este, hogy elnyomják az alvást segítő melatonin hormon keletkezését, és megszakítsák a szervezetünk ritmusát, azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a pihentető alvást.

Stevens és kollégája, Yong Zhu (Yale Egyetem) a cirkadián ritmus megszakadásának rövid- és – gyanított – hosszú távú következményeiről írnak a British Journal Philosophical Transactions folyóiratban.

“Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de gyűlnek a bizonyítékok a mesterséges fénynek az egészségünkre gyakorolt hatásáról – közöttük az emlőrákhoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz és esetleg más daganatos betegségekhez vezető kapcsolatáról.”

Mivel egyre gyakoribbá válnak a tabletek és az okostelefonok, Stevens azt ajánlja, tudatosítsuk, milyen fényt bocsátanak ki ezek, és hogyan hatnak ezek a fények biológiai lényünkre.

Nemrégiben született egy tanulmány, ami összevetette az e-könyvet olvasó emberek és a hagyományos könyvet olvasók melatonin-termelését. Kiderült, hogy az e-könyvet olvasók melatonin-termelése megkésett.

“Az a kérdés, mennyi fényt kapunk este. Nincs arról szó, hogy minden égőt le kellene kapcsolnunk este nyolc órakor, csak arról, hogy válasszunk: e-könyvet vagy hagyományos könyvet olvasunk, mert a hagyományos könyv kevésbé zavarja meg szervezetünk óráját. Éjszaka a szervezetünk igényének megfelelő fény tompább és – higgyék el, vörösesebb színű, akár a régi izzóké volt.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/291144.php

Egy hozzászólás to “Hogyan tompíthatjuk a fényszennyezés hatását?”

  1. uniohid said

    “…kerüljük a ragyogó kék fényt kibocsátó e-könyv olvasókat, tableteket, okostelefonokat.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.