Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Golf-áramlat észrevehetően lassul

Posted by Suggestor - 2015. március 24. kedd

A grönlandi jégtábla fokozatos, de egyre gyorsuló olvadása lehet a fő oka a Golf-áramlat lassulásának.

“Az Északi-Atlanti óceán egy bizonyos területen észrevehetően hűl – már az előző évszázadban megfigyelhető volt ez a jelenség -, miközben a Föld melegszik” – mondja Stefan Rahmstorf (Potsdam Institute for Climate Impact Research – Potsdami Klíma-hatás Kutató Intézet).

Az előző kutatások már jelezték, hogy a Golf-áramlat lelassulása lehet az oka.

“Mi most bizonyítékot találtunk arra, hogy az óceáni áramlat, amely mint egy szállítószalag működik (szállítja a meleg vizet a trópusokról észak felé, majd a lehűlt vizet dél felé), a múlt század évei óta, de főleg az 1970-es évektől, meggyengült.”

Mivel nincsenek hosszú távú áramlat-mérési adatok, a kutatók a tengerfelszín és az atmoszféra hőmérsékleti adataiból szereznek információt az óceáni áramlatokra. A közelítőleges adatokból – amiket a jég-fúrások, a fák évgyűrűi, az óceán és a tavak üledékei szolgáltatnak – millió évre visszamenőleg rekonstruálható a hőmérséklet. A most észlelt változásokra nincsen példa egészen 900-ig visszamenőleg. Ebből arra következtetnek, hogy az emberi hatás kiváltotta  globális felmelegedés lehet az oka.

Az Atlanti-óceáni áramlatot az óceán vizének sűrűségében levő különbség mozgatja. Délről jön a meleg – ezért kevésbé sűrű, könnyebb víz észak felé, míg a hideg, ezért nehezebb víz lesüllyed az óceán mélyebb rétegébe, és áramlik visszafelé.

“Az olvadó grönlandi jég édesvize valószínűleg megzavarja a cirkulációt” – magyarázza Jason Box. Az édesvíz felhígítja az óceán vizét. A kevésbé sós víz kevésbé sűrű, kevésbé mélyre süllyed le. “Úgyhogy Grönland jégtáblájának olvadása – ami emberi hatásra következik be – okozza az atlanti-óceáni áramlat lassulását. Ami még tovább fokozódhat, ha a hőmérséklet tovább emelkedik.”

Az Északi-Atlanti óceán lehűlése Grönlandtól délre, erősebb, mint amit a számítógépes szimulációk eddig jeleztek.

“A klíma-modellek alábecsülték azt a változást, aminek most tanúi vagyunk. Vagy azért, mert a Golf-áramlatot túlságosan is stabilnak tételezték a modellekben, vagy nem vették kellően számításba Grönland jegének olvadását, vagy a két dolog miatt együttesen.”

Nem lesz új jégkorszak, nyugtatnak meg a kutatók, de negatív hatások várhatók.

Az észak-atlanti áramlat okozta lehűlés valószínűleg csak kissé csökkenti a kontinensek fölmelegedését. “A cirkuláció megzavarása negatív hatással lehet az óceáni ökoszisztémára, a halászatra, a partvidéken élő emberek megélhetésére. És regionálisan tengerszint-emelkedés várható, ami New Yorkot és Bostont is érinti. Végül pedig, a hőmérséklet változás befolyásolja az időjárást az Atlanti-óceán mindkét partján: Észak-Amerikában csakúgy, mint Európában.”

Ha a cirkuláció túl sokat gyengül, meg is állhat. Ez relatíve gyors és nehezen visszafordítható változást jelent a földi rendszerben. Az IPCC becslései szerint egy a tízhez az esélye annak, hogy ez még ebben a században bekövetkezik, de néhány  kutató sokkal magasabbra értékeli ezt a kockázatot.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/pifc-aoo032015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s