Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A lassítás működik, ha a stresszel való megbirkózás a cél

Posted by Suggestor - 2015. március 27. péntek

A University of California (Berkeley) az öregedés egy újabb ‘ösvényét’ azonosította, amin – reményeik szerint – vissza is lehet fordulni. Az öregedés folyamatát – az elméletek szerint – a megnövekedett sejten belüli stressz és az e miatti károsodás okozza.

“Végső soron, a sejtek akkor pusztulnak el, ha már nem bírnak megbirkózni a stresszel. Mi felfedeztük, hogy ha lelassítjuk a mitokondriumok aktivitását a vér-őssejtekben, akkor képesek vagyunk fokozni a stresszel való megbirkózási képességüket, és így képesek vagyunk megfiatalítani az öreg vért. Ezért jelentős ez a jelút az öregedési folyamatban” – magyarázza az egyik szerző, Danica Chen.

A mitokondriumok egy sor fehérjének adnak helyet, amelyeknek mind helyesen kell kifejeződniük ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Amikor a kifejeződés nem sikerül, a mitokondriumok megfelelő szerve (UPRmt – unfolded-protein response – a rosszul kifejeződött fehérjére adott válasz) bekapcsolódik, termelteti a specifikus fehérjét és eltávolítja a hibásakat.

Chen laboratóriuma az UPRmt fontosságára a vér-őssejtek öregedési folyamatában bukkant rá, amikor a stressz-ellenálló képességet szabályozó sirtuinokat tanulmányozta. Észrevették, hogy egy bizonyos sirtuin: SIRT7 segít megbirkózni a sejteknek a rosszul kifejeződött fehérjék okozta stresszel. Nem mellékesen, a SIRT7 szintje is csökken a korral.

Chen megjegyezte, hogy a felnőtt őssejtek normálisan nyugalmi állapotban vannak, csak akkor aktiválódnak, amikor szükség van rájuk, akkor megnő a mitokondriális aktivitás, az őssejtek szaporodnak és differenciálódnak. Ha fehérje-kifejeződési probléma adódik, akkor viszont ez a gyorsaság kárt okozhat.

Egérkísérletben azt tapasztalták, hogy ha a SIRT7 szintjét megnövelték, képesek voltak csökkenteni a stresszt, amit a fehérje rosszul kifejeződése okoz.

Ebben az új kutatásban azt látták, hogy azok a vér őssejtek, amelyeknek alacsony a SIRT7 szintjük, többet szaporodnak. Úgy tűnik, hogy ha sikerül lelassítani a folyamatot, akkor időt kapnak a sejtek, hogy ‘kilábaljanak’ a stresszből.

Mintha csak bedugult volna a forgalom egy elromlott autó miatt az autópályán, mondja Chen. “Ahol a mitokondriumban fehérje kifejeződési probléma van, ott forgalmi dugó van a mitokondriumban. Ha meg tudjuk akadályozni, hogy még több fehérje jöjjön létre, segítjük a dugó megszüntetését.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/uoc–eaa031615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s