Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bioetanol egymagában elvégzi a széndioxid emisszió megnyirbálását?

Posted by Suggestor - 2015. március 29. vasárnap

A bioüzemanyag az élelmiszer-fogyasztás csökkenésén keresztül hat az emisszió csökkenésére – érvelnek a Princeton Egyetem kutatói a Science folyóiratban.

Csökkentve azt az élelemmennyiséget, amit az emberek és a haszonállatok elfogyasztanak, csökken a kilélegzett széndioxid mennyisége és a kiürülő anyagcsere termék mennyisége.
A rendelkezésre álló élelem-mennyiség sokkal jobban elvégzi a széndioxid emisszió visszafogásának feladatát, mint bármilyen üzemanyag-hatékonysági előírás.
Timothy Searchinger – a Program in Science, Technology and Environmetal Policy (tudomány, technika és környezetpolitikai program ) kutatója, az első szerző – ezt mondja:

“Mindegyik modell azt mutatja ki, hogy – anélkül, hogy kisebb lenne az élelmiszer-fogyasztás – a bioüzemanyag több emissziót produkál, mint a benzin.”

Három modellt vizsgáltak meg, két amerikait és egy európait, és azt találták, hogy mind a három azzal számol, hogy a bioüzemanyagnak felhasznált gabona helyébe általában nem vetnek másutt gabonát. 20 százaléktól 50 százaléknyi kalóriáig nincs helyettesítve az etanolnak felhasznált gabona.

Aminek eredményeként kevesebb lesz az élelmiszer a piacon – írják a tanulmányban – és ez nem csak a gazdag országokra érvényes. És amikor kevesebb a rendelkezésre álló élelem, törvényszerűen felmegy az ára.

“A globális piaci árak emelkednek, ami aránytalanul sújtani fogja a szegényeket a világon” – jegyzi meg Searchinger.

Éveken át ment a vita a benzin etanolra cseréléséről. Az etanollal üzemelő autók kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, de a nyereséget eltünteti az a tény, hogy a búzát vagy a kukoricát, amiből gyártják, hagyományos, üvegház-gáz kibocsátó energiával kell megtermelni.

A két amerikai modellből arra lehet következtetni, hogy a kukoricából és a búzából gyártott etanol valamivel kevesebb emissziót bocsát ki, mint a benzin. Az a tény, hogy ez a kisebb emisszió az élelemtermelés csökkenéséből származik, eltűnik a modellben, és sehol nem állapítják meg explicite, írja a tanulmány.
Az Európai Bizottság modellje még nagyobb csökkenést mutatott ki az emisszióban, mint az amerikai modell. Ebben benne van az élelmiszer mennyiségi és a minőségi csökkenése is: az olajos növények és vetemények kukoricával és búzával való helyettesítése, amelyek kisebb táplálkozási értékűek.
Az élelem mennyiségének és minőségének ilyetén csökkenése nélkül az európai modell becslése szerint a búza etanol 46 százalékkal, a kukorica etanol 68 százalékkal nagyobb emissziót bocsátana ki.”
A program szakértői azt ajánlják, hogy más szakértők ismételjék meg számításaikat, világítsák meg fehéren-feketén, jól érthetően a politikusoknak eredményeiket, hogy amikor döntésre kerül sor, azok megismerjék a lehetőségét a rendelkezésre álló élelmiszer csökkentéséből adódó üvegház-gáz csökkenésnek.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/pu-dbp032715.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: