Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az energiaitalok akár hirtelen szívhalált is okozhatnak

Posted by Suggestor - 2015. április 2. csütörtök

Olyan serdülőknél vagy fiataloknál, akiknek rejtett szívproblémájuk van – de egészségesnek látszanak – megvan a kockázata a hirtelen szívritmus-zavarnak az energiaital hatására. Még pitvari remegést is megfigyeltek egy 13 éves serdülőnél – ami igazán ritkán fordul elő gyerekeknél – egy fociedzés közben, miután energiaitalt ivott.
Az energiaitalok összetételét és hatását kutató nemzetközi csoport vezetője Fabian Sanchis-Gomar (Research Institute of Hospital 12 de Octubre, Madrid) kutatásvezető volt.
Annál is inkább időszerű volt ez a kutatás, mert gyorsan növekszik az energiaitalok népszerűsége, hiszen a 12 – 19 éves fiatalok rendszeresen fogyasztják. Emellett az energiaitaloknak gyakran magas a címkén ‘bevallott’ koffeinszintjük is, de nem ritkán tartalmaznak ‘rejtett’ koffeint is. Például guarana formájában.
A guarana egy brazil növény, a kávéval azonos koffein található benne, de dupla koncentrációban. Azonban nemcsak guarana lehet az energiaitalban, hanem ginzeng és taurin is – változó mennyiségben -, ezeknek nem ismert az egymásra hatásuk a szervezetben.
Bár a koffeint széles körben használják, és általában biztonságosnak mondható, komoly mellékhatásai is ismertek, amikor nagy adagokban fogyasztják. Ráadásul könnyen beszerezhetők különböző forrásokból: energiaital, rágógumi, inhaláló, szájban felszívódó szerek állnak rendelkezésre.
A becslések szerint 2007-ben, az Egyesült Államokban az öt és félezer koffein túladagolásnak csaknem az ötven százaléka 19 évesnél fiatalabbakkal fordult elő.
A kutatók figyelmeztetik az energiaitalok fogyasztóit:
egy doboz (250 ml) energiaitalnál többet naponta ne fogyasszanak, mert az egy doboznyi mennyiség mondható a legtöbb, egészséges serdülő számára biztonságosnak,
de
sportolást közvetlenül megelőzően vagy sportolás közben kerüljék az energiaital fogyasztását.
És konzultálni kell a kardiológussal, ha valakinek az egészségi állapota miatt felmerül az energiaital fogyasztásának veszélye.
A túlzott energiaital fogyasztás, továbbá az alkohollal vagy drogokkal együtt fogyasztás, negatív következményekkel, akár halállal is járhat.
„Fontos tudnivaló az orvos számára, hogy az energiaital koffeintartalmának és egyéb összetevőinek szabályozatlansága és az ebből adódó komplikációk miatt fel kell világosítani mind a szülőket, mind a gyerekeket a szív-aritmiák kockázatáról, a szorongás és a fóbiák esetleges kialakulásának lehetőségéről, amelyek a túlzott energiaital fogyasztást kísérik” – figyelmeztet Dr. Sanchis-Gomar.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/ehs-doa040115.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s