Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A cigarettafüst felvértezi a gyógyszereknek ellenálló baktériumokat

Posted by Suggestor - 2015. április 3. péntek

A methicillinnek ellenálló Staphylococcus aureus egy antibiotikum-rezisztens baktérium, ami életveszélyes bőrfertőzéseket, vérfertőzést, műtéti fertőzést és tüdőgyulladást képes okozni.
A Kalifornia Egyetem (San Diego) kutatói kimutatták laboratóriumi és egereken végzett kísérletben, hogy a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureust a cigarettafüst még ellenállóbbá teszi, nem könnyen képes vele elbánni az immunrendszer.
„Azt már tudtuk, hogy a cigarettázás károsítja az emberi légzőrendszert és az immunrendszert, most pedig kimutattuk, hogy az ártalmas baktériumokat agresszívabbá teszi” – jelentette ki Laura E. Crotty Alexander, az írás szerzője.
Crotty Alexander tüdőgyógyász, sok páciense volt, aki dohányzott, és sokszor találkozott MRSA (methicillinnek ellenálló Staphylococcus aureus) fertőzéssel. Eszébe ötlött, vajon nincs-e összefüggés közöttük. Hogy tesztelje a feltételezését, megfertőzött az MRSA-val makrofágokat (immunsejtek, amelyek felfalják a kórokozókat). Egyes baktériumokat normális körülmények között nevelt, másokat cigarettafüst-kivonatban.
Az eredmény?
A makrofágok nehezebben birkóztak meg a ‘dohányfüstös’ MRSA-val: amikor a makrofág belsejébe került az MRSA, ellenállóbb volt a reaktív oxigén species-nek, ami egy kémiai vegyület, azzal szokta elpusztítani a makrofág ellenfelét.
A kutatók azt is kimutatták, hogy a dohányfüstnek kitett MRSA ellenállóbbnak mutatkozott a mikroba-ellenes peptidekkel (kis fehérje-darabkákkal) szemben, amelyeket az immunrendszer arra használ, hogy lyukat üssön a baktérium sejtfalába és gyulladást keltsen.
Ez a hatás, az ellenállás nagysága dózisfüggő volt: minél több dohányfüst-kivonatot használtak, annál ellenállóbbá vált az MRSA.
A dohányfüsttel kezelt MRSA ezen kívül ügyesebben tapadt rá az emberi sejtre és ügyesebb volt a megtámadásában is. Az egereken végzett kísérletben a dohányfüsttel kezelt MRSA tovább maradt életben, tüdőgyulladást okozott, nagy halálozási aránnyal.
Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a cigarettafüst erősebbé teszi a baktériumot: megváltoztatja a sejtfalát, könnyebbé válik az antimikrobiális fehérje-darabkák elűzése számukra.
„A cigarettázó emberekről tudjuk, hogy hajlamosabbak a fertőző betegségekre. Immár bizonyítékunk van arra, hogy az MRSA a cigarettafüsttől ellenálló képességre tesz szert”- magyarázza Crotty Alexander.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/uoc–csm040215.php

Egy hozzászólás a “A cigarettafüst felvértezi a gyógyszereknek ellenálló baktériumokat”

  1. Sándor said

    Ez nagyon izgalmas! Ha arra gondolok, hogy a dohányzók által terjesztett betegségek súlyosabbak másokra is, akkor nagyon megnő a dohányzás nemzetgazdasági költsége. Ráadásul itt nem segít az, ha nem mellettem dohányoznak, nekem nem kell találkoznom a cigarettafüsttel sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.