Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem szabad kizárólag a zsírtartalommal törődni

Posted by Suggestor - 2015. április 4. szombat

A Lund Egyetem kutatói Ulrika Ericson vezetésével nagy szabású, az étkezési szokásokról szóló vizsgálatot végeztek. Céljuk az volt, hogy tisztázzák a tejtermékek fogyasztása és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata közti összefüggést.
Kiderült, hogy nem általában a tejtermékek, hanem a magas zsírtartalmú tejtermékek azok, amelyek csökkentik a cukorbetegség kockázatát.
„Azoknak, akik a legtöbb magas zsírtartalmú tejterméket fogyasztják, 23 százalékkal kisebb a diabétesz-kockázata, mint a magas zsírtartalmú termékeket legkevésbé fogyasztóknak. Ezzel szemben a nagy húsfogyasztás megnöveli a 2. cukorbetegség kockázatát – a hús zsírtartalmától függetlenül” – mondja Ulrika Ericson.
27 000 személy (45-74 évesek) táplálkozási szokásait figyelték – húsz éven át. (Malmö Diet and Cancer study – Malmöi Táplálkozás és Rák kutatás) A húsz év alatt 2860 embernél alakult ki 2. típusú cukorbetegség (10 százalék).
A kutatás tulajdonképpeni célja az volt, hogy tisztázza a táplálékban levő zsír jelentőségét a cukorbetegség kifejlődésében. De a kutatók nem a telített zsírsavak teljes mennyiségére fókuszáltak, hanem megnézték a telített zsírsavak különböző forrásait.
Mind a hús, mind a tejtermékek tartalmaznak telített zsírokat, de bizonyos telített zsírsavak a tejtermékekben különösen gyakoriak. Ez a különbség az oka annak, hogy bizonyos kutatások kimutatták, hogy a húsevőknél nagyobb a cukorbetegség kockázata, míg a sok tejterméket fogyasztóknál lényegesen kisebb.
„Mi azért nem zártuk ki a lehetőségét annak, hogy a tejtermékekben más összetevők (nem a zsír) játszanak szerepet: például a joghurt vagy a sajt esetében. Felvettünk az elemzésünkbe olyan tényezőket is, mint a fermentáció (erjesztés), a kalcium, a D-vitamin – vagy éppen a fizikai aktivitás. De elképzelhető, hogy vannak más tényezők is, amelyeket nem tudtunk mérni, és amelyekkel közösen rendelkeznek azok az emberek, akik nagy mennyiségben esznek magas zsírtartalmú tejterméket. Azon kívül, a különféle élelmiszer-összetevők is hatással lehetnek egymásra.

Példaképpen: az egyik tanulmányból kiderült, hogy a sajt telített zsírjai kevésbé koleszterin-szint emelő hatásúak, mint a vajé.
„Eredményeink arra engednek következtetni, hogy nem szabad kizárólag a zsírra fókuszálni, sokkal inkább azt kell figyelembe venni, milyen táplálékot eszünk. A sokféle élelmiszer különböző összetevőket tartalmaz, amelyek lehetnek károsak vagy hasznosak az egészségre, és végső soron az egyensúly a fontos.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/lu-hdp040215.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Nem szabad kizárólag a zsírtartalommal törődni”

  1. uniohid said

    “,,, végső soron az egyensúly a fontos.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s