Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Gyilkolják az őzeket a pocokméreggel

Posted by Suggestor - 2015. április 6. hétfő

 

A greenfo.hu-ról átvett írás

Szörnyű kínok közt pusztulnak el az őzek. Ötven és száz közé tehető a szántóföldre kiszórt pocokméreg hatására elhullott őzek száma Orosháza környékén. A vadászok és a földhasználók egymás elől igyekeznek összeszedni a tetemeket.
Az egykori orosházi Dózsa Tsz volt földjein raktak ki március elején többmázsányi pocokmérget a földhasználók. A Békés Megyei Kormányhivataltól kapott információ alapján Prokum B nevű szerről volt szó, amelynek Magyarországon nem engedélyezett a szántóföldi használata, Romániában azonban igen. Mivel Románia is EU-tag, a szert bárki behozhatja Magyarországra.
A legnagyobb értéket a méreg hatására elpusztult őzek képviselik. Számukat a vadászok eddig 50-100 darab közé teszik. Azért ennyire pontatlan a becslés, mert a szerencsétlen állatok lassú kínhalállal, több nap alatt pusztulnak el a kukoricába kevert méregtől. Információink szerint a vadászok és a földhasználók versenyeznek, ki viszi el a tetemeket, mert ez pénzt jelent a kártérítési perben.

Egy őzsuta csak 50-60 ezer forintot, egy bak megfelelő aganccsal akár 800 ezer-egymillió forintot is érhet. A vadászok szerint a földhasználók elásták az általuk összeszedett tetemeket. Ráadásul nemcsak őzek hullottak el, hanem nyulak és fácánok is. Vannak arra utaló jelek, hogy védett ragadozó madarak is elpusztulnak, miután ettek az elhullott állatok húsából.

Felmerült, hogy rongálás vagy állatkínzás bűncselekménye miatt a rendőrségnek is lenne dolga az üggyel. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre azt írta: figyelemmel kíséri az ügyet, és ha bármilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, elrendelik a nyomozást.
A pocokinvázió tavaly nagy károkat okozott a Békés megyei gabonaföldeken. Van, akiben az a gyanú is fölmerült, hogy esetleg nem is a pockok, hanem a vadak ellen használták a szereket, mert az általuk a szántóföldi növényekben okozott kár miatt is állandó a vita a vadásztársaságokkal- írta a nol.hu.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/04/05/bekesi-ozgyilkolas-pocokmereggel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.