Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Melyik mérgez, melyik nem?

Posted by Suggestor - 2015. április 6. hétfő

A greenfo.hu-ról átvett írás

Paprika csata: Greenpeace kontra Spar

7 áruházlánc boltjaiból 12 paprikát vizsgáltatott be a Greenpeace. Egy Sparos paprika engedély nélküli mérgező anyagokkal volt szennyezett. A Spar több dologban is cáfolta a zöld szervezetet, a Greenpeace viszont videóval és közjegyzővel bizonyítja, hogy a Sparban vásárolta a paprikát.
Videofelvétel és közjegyző által hitelesített jegyzőkönyv is készült arról, hogy a Greenpeace a SPAR-ban vásárolta azt a paprikát 2015. március 5-én, amely forgalomból kivont, engedély nélküli anyagokkal volt szennyezett. A Greenpeace honlapján teljes terjedelmében megtalálható közjegyzői jegyzőkönyv tartalmazza a mintavétel leírását, valamint a konkrét termék, és a vásárlást bizonyító blokk fotóját is.

Részletek a közjegyzői jegyzőkönyvből:

„Megjelentek az eljáró közjegyző-helyettes jelenlétében megállás közbeiktatása nélkül 9, azaz kilenc óra 55, azaz ötvenöt perckor beléptek a 1045 Budapest, Nap utca 16. szám alatti Spar áruházba, ahol a zöldséges pultról […] kettő darab csomagonként 5, azaz öt darab paprikát tartalmazó a hozzá tartozó tájékoztató címke szerint magyarországi származási helyű étkezési paprikát (6. melléklet) emeltek le, majd kifizették azokat az áruház pénztáránál. […] A magyar étkezési paprikát saját csomagolásával és a nyugtával lefotózták, majd saját csomagolásával együtt külön mintatároló zacskóba helyezték, „2 Spar-B” címkével látták el, s ismét lefotózták azt (8. melléklet). A mintákat hűtőtáskába helyezték. Ezt követően a gépjárművel a megjelentek és az eljáró közjegyző-helyettes elindultak a következő áruház felé.” (2. oldal, második bekezdés.)

„Megjelentek az eljáró közjegyző-helyettes jelenlétében megállás közbeiktatása nélkül tovább utaztak a Wessling Hungary Kft. laboratóriuma felé, ahol az épület harmadik emeletén lévő élelmiszer biztonsági labor erre a célra szolgáló helyiségében a hűtőtáskákból kipakolva leadásra és a fénymásolatban a jegyzőkönyvhöz csatolt megrendelőlap szerint átadásra kerültek 12, azaz tizenkettő óra 15, azaz tizenöt perckor.” (4. oldal, 2. bekezdés.)

A bevizsgálás eredménye:

12 paprika, ami 7 áruházlánc boltjaiból származik. Ebből egy Sparos paprika a forgalomból kivont, engedély nélküli mérgező anyagokkal volt szennyezett. Négy mintában ugyanakkor – köztük egy magyarban és egy spanyol bióban – egyáltalán nem mértek vegyszert.

A NÉBIH vezetőinek reakciója kapcsán:

Tudomásunk szerint a NÉBIH március 31-én kedd délutáni sajtótájékoztatóján mind Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára, mind Pleva Görgy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója újságírói kérdésre azt válaszolták, hogy nem tudnak a Greenpeace paprikatesztjéről.

2015. március 30-án, hétfőn reggel 7:26-kor a NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese kapta meg a Greenpeace bejelentését és a jegyzőkönyvet vizsgálatunkról, amire még aznap délután 16:32-kor az elnökhelyettes-igazgató úr reagált is. Azóta a NÉBIH több kollégájának is megküldtünk a számunka rendelkezésre álló információkat a mintavételről.

A Greenpeace továbbra is arra kéri a Spart és a hazánkban jelen lévő összes élelmiszerláncot, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassák beszállítóikat az ökológiai gazdálkodás elterjesztésében. Tőlük és a hazánkban jelen lévő összes élelmiszerlánctól azt várjuk, hogy az emberi egészséget nem veszélyeztető, szintetikus vegyszerektől mentes zöldségeket és gyümölcsöket biztosítsanak vásárlóiknak; ennek érdekében pedig támogatják az uniós és hazai mezőgazdasági célú források átcsoportosítását úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás számára jelentősen nagyobb források álljanak rendelkezésre.

Üdvözöljük, hogy vizsgálatunknak köszönhetően az Auchan már be is jelentette, hogy önellenőrzés keretében azonnali hatállyal bevizsgáltatják a polcaikon található paprikákat.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/04/02/paprika-csata-greenpeace-kontra-spar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: