Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Alkotmányellenes lesz az új földtörvény?

Posted by Suggestor - 2015. április 12. vasárnap

Budapest, 2015. április 9. – Sajtóközlemény

Alkotmányellenes törvényről szavazhat kedden az Országgyűlés

Ma támogatta a Törvényalkotási Bizottság az állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amely a természeti értékek jövőjét veszélyezteti.

A bizottság tovább „rontotta” a tervezetet egy módosítással, amely az Őrségi és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságok megszüntetését jelenti. A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) elemzése szerint jogos a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület félelme: a törvénytervezet alkotmányellenes.

A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) Dr. Fülöp Sándor vezetésével a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felkérésére alkotmányossági szempontból elemezte „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” című, T/3788. sz. törvényjavaslat szövegét.

„A jogászok szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a törvénytervezet az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogunkat sérti, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését, ezzel veszélyeztetve a jövő nemzedékek egészséghez való jogát” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„A természetvédelmi igazgatást a tervezet megfosztja a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, amely így oda vezet, hogy a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységek természeti károkat okoznak majd. Ez az egészséges környezethez való alkotmányos alapjognak a sérelmén túl értelmetlen és indokolatlan.” – mondta el Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

„Mindez ellentétes a magyar Alkotmánybíróság által kimunkált és a nemzetközi jogban is jelentős elismerést kivívott visszalépés tilalmával, fenyegeti európai uniós és más nemzetközi jogi természetvédelmi kötelezettségeink teljesítését és etikátlan, felelőtlen döntés gyermekeink egészségével, jövőjével szemben.” – folytatta az igazgató.

„Mindezek felett a Törvényalkotási Bizottság mai ülésén érkezett egy olyan módosítás, amely a tervezet egyik bekezdésének eltörlésével az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát szünteti meg.” – jelezte Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

„A fenti okok miatt nyomatékosan kérünk minden országgyűlési képviselőt, hogy szavazzon nemmel a tervezetre” – tette hozzá az ügyvezető elnök.
A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége annak ellenére szavazott így, hogy a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben.

A törvénytervezetről jövő kedden, április 14-én szavaz a Parlament.

EMLA anyag letölthető:
http://magyartermeszet.hu/hatteranyagok.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s