Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már kisebb jövedembeli növekedés is lökést adhat az agyfejlődésnek

Posted by Suggestor - 2015. április 13. hétfő

“Bár azt nem szeretnénk mondani, hogy egy gyermek társadalmi-gazdasági körülményei megváltoztathatatlan különbségekhez vezetnek az agya fejlődésében, gondolkodási képességében, de az adatainkból arra lehet következtetni, hogy az erőforrásokhoz való jobb hozzáférés a jómódú családokban a gyermek agystruktúrájában kedvező változásokat hoz létre” – fogalmazza meg a kutatás eredményeit Elizabeth Sowell, a Developmental Cognitive Neuroimaging Laboratory (Children’s Hospital Los Angeles – Kognitív Fejlődéskutató MRI Laboratórium) igazgatója.

1100 gyermeket – több területről – soroltak be a kutatásba, akiknek az agyáról MRI felvételt készítettek, és begyűjtötték róluk az adatokat: a szülők végzettségét és a család jövedelmét is beleértve.

Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a családi jövedelem ‘nem-lineáris összefüggésben’ volt az agyfelszíni terület nagyságával: már kisebb jövedelmi különbségek is ‘relatíve nagy agyi differenciákhoz’ vezettek.

“A legalacsonyabb jövedelmű családok gyermekeinél már kisebb növekedés is a jövedelemben – az agy felszínének viszonylag nagy megnövekedésével járt, ami számos agyi régiót érintett, amelyek a tanulásnál fontos képességekkel függtek össze” – magyarázza Kimberly G. Noble, a Columbia Egyetem hasonló, korai fejlődéskutató laboratóriumának igazgatója.

A magasabb jövedelmű családok gyermekeinél a családi jövedelem növelése csak kisebb különbségekkel járt az agykérgi fejlődésben.

A kutatók, természetesen, hangsúlyozzák, hogy a családi jövedelem kapcsolatban áll a táplálkozással, az egészségügyi ellátással, az iskolával, a játszótérrel, még a levegő minőségével is – mindez együttesen hozzájárul az agy fejlődéséhez.

“További kutatásnak kell kiderítenie, hogy a gyermek környezetének megváltoztatása – például a szociálpolitika segítségével, a családok szegénységének csökkentésével – meg tudja-e változtatni az agy fejlődését, a gondolkodási képességet előnyösebbre” – mondja Sowell.

A University of Wisconsin-Madison kutatói is arra az eredményre jutottak egy 2013-ban megjelent tanulmányukban, hogy a szegénysorsú gyermekeknek kisebb a szürkeállományuk, mint a jómódú családban élőknek. Márpedig a szürkeállomány az agynak az a része, amely az információfeldolgozáshoz, végrehajtó funkciókhoz elengedhetetlen. Az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek gyengébben fejlett volt az az agyterülete is (parietális és frontális), amely viselkedésbeli, tanulási és figyelemproblémákat okozhat – ez is gyakoribb a szegény családok gyermekeinél. (A parietális lebeny az agy ‘kommunikációs központja’, amely összeköti a különböző régiókat. A frontális lebeny a figyelem és a viselkedés szabályozásában segít.)

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/291729.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.