Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A technikai fejlődésbe vetett hitünk elbizakodottá tehet bennünket

Posted by Suggestor - 2015. április 14. kedd

„A technikai fejlődés már olyan méreteket öltött, hogy az emberek nem értik, nem is érthetik meg, hogyan működik az a bizonyos technológia, csak feltételezik, hogy jól fog működni” – állapítja meg Chris Robert professzor (Missouri-Columbia, College of Business).
„Úgy találtuk, hogy az emberek már tudat alatt a sikert asszociálják a technikához, és ez az asszociáció befolyásolja a pénzügyi – befektetési döntéseket. Nem közömbös, hogyan érinti ez a vélekedés az emberek döntését, mert nagyon sok fontos döntésben a technika is benne van.”

Robert és munkatársai úgy írják le a technikába vetett túlzott bizalmat, és vele együtt a ‘sikeres kimenetel’ képzetét, hogy ez a ‘technika-effektus’.
Azt állítják, hogy ezt a hatást a technikának való folyamatos kitettségünk okozza – főként a technika sikeres példáira gondoljanak -, míg kevés figyelmet szentelünk a sikertelen technikai találmányoknak, sőt azokat általában nem is tárják a publikum elé vagy úgy tekintik, mint egy ideiglenes bukást.
„Úgy tűnik, az emberek szerfölött bíznak abban, hogy ismeretlen technológiák megoldást fognak nyújtani egy sor problémára. Az új technikai megoldást abba a kategóriába helyezik bele, hogy ‘azok nagyszerű dolgok, amelyek működnek, és amelyeket szeretek, bár nem értek’. Érdekes megfigyelni, emellett nem lelkesednek annyira az ismerős technikáért: az elektromosságért, a napenergiáért, a telefonért. És nem is hiszik azt, hogy az ismerős technika új megoldásokat hozna.”
Robert professzor szerint kutatásuk arra példa, hogy a technika-effektus még az emberek hétköznapi viselkedését is befolyásolja.
„Egyes emberek számára a technika-effektusba még az is belefér, hogy az egészségtelen magatartás, például a helytelen táplálkozás kevéssé számít, mert végül valaki majd kifejleszt egy olyan módszert, ami gyógyír lesz a betegségükre.”
A kutatók három kísérletet végeztek a technika-effektusra vonatkozóan: az egyikben mérték a résztvevők tudat alatti kapcsolódását a ‘technika-sikertörténethez’, a másikban felkérték, hozzon üzleti döntést (technikai újdonsággal, bevált technikai módszerrel vagy nem a technikára építve). Az utolsó kísérletben bemutatták, hogy a technikára építő döntés nem működött jobban, mint más választás.
Robert szerint fogyasztók, pénzügyi tanácsadók, döntéshozók egyaránt profitálhatnak a technika-effektus ismeretéből.
„Az embernek tudatában kell lenni – amikor döntést hoz az életében rengeteg dologról -, hogy befolyásuk alatt tartják azok a nem-tudatos gondolatok, amiket a technikával kapcsolatban gondol – és hatással lehetnek gondolkodása kimenetelére. Ez a fajta vélekedés befolyásolja a kormányzatot: milyen döntést hoz az erőforrások allokációjáról, befolyásolja a vállalatokat, milyen döntést hoznak a kutatásról és fejlesztésről, és befolyásolja az egyéneket, vásárlási és beruházási döntésükben. Mivel főleg akkor jelenik meg gondolkodásunkban a részrehajlás, amikor a kérdéses technika újdonság, bölcsebb lenne tanácsot kérni a speciális szakterület szakértőjétől, pláne, ha pénzügyi döntést kell hozni.”
A kutatási beszámoló a Journal of Business and Psychology című folyóiratban jelent meg, “The Technology Effect: How Perceptions of Technology Drive Excessive Optimism” (Technika-effektus: Hogyan kelt túlzott optimizmust a technikai fejlődés) cím alatt.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/uom-oin040715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s