Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van, amire jó a kövérség…

Posted by Suggestor - 2015. április 16. csütörtök

A London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora, Stuart Pocock egy óriási adatbázisú vizsgálat alapján állítja, hogy míg az alacsony súly 34 százalékkal megnöveli a demencia – memóriahanyatlás, tanulási képesség elvesztése – rizikóját, az erősen elhízottak kockázata a demenciára 29 százalékkal csökken. (A demencia legelterjedtebb formája az Alzheimer-kór, az esetek 60-80 százalékát adja.)
Pocock professzor és munkatársai csaknem 2 millió ember orvosi leleteit vizsgálták az Egyesült Királyságban. A kutatás 20 évet ölelt fel. Az adatokat hozzá az Egyesült Királyság népességének 9 százalékát magába foglaló orvosi lelet-adatbázisból (Clinical Practice Research Datalink) kapták.
A kutatásba átlagosan 55 éves korukban kerültek be a résztvevők, közepes testtömeg-indexük 26,5 kg/négyzetméter volt, ami a túlsúlyos kategóriába esik.
A kilenc év követési idő alatt, 45 507 személynél diagnosztizáltak demenciát.
A kutatók azt találták, hogy a normális súlyú emberekhez képest (20-25 kg/négyzetméter) a soványakat, akiknek ennél kisebb volt a testtömeg-indexük érett felnőtt korukban, 34 százalékkal gyakrabban diagnosztizálták demenciával. A megnövekedett kockázatuk 15 éven át megmaradt a soványság megállapítása után…
A kutatók adatai szerint az életkor középső szakaszában fennálló memóriavesztés-kockázat – a testtömeg-index növekedésével párhuzamosan – csökkent. Azokkal összehasonlítva, akik normál súlyúak, az erősen elhízottaknak 29 százalékkal kisebb volt a kockázatuk a memóriavesztés kialakulására.
Az eredmény érvényes maradt akkor is, ha figyelembe vették az ismert demencia-kockázatot növelő tényezőket: a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
A kutatók azzal biztatnak, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a memóriaromlás kezelésének újragondolásához…
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/292200.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s